Arama

Osmanlı’da ilk bilimsel araştırma kurumu

1893'te meydana gelen büyük kolera salgını, Osmanlı'da bilimsel bir ilki ortaya çıkardı. Salgından sonra Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nden yardım isteyen Osmanlı Hükümeti, gönderilen bakteriyologla birlikte ülkemizde bakteriyoloji laboratuvarı kurmaya karar verdi. Bakteriyolojihane-i Osmani'de kolerayla ilgili laboratuvar çalışmaları 1911'den 1913'e kadar üç yıl boyunca aralıksız sürdürüldü. Bu laboratuvar çalışmaları adına kurulan kurum, Osmanlı'nın ilk bilimsel araştırma kurumu olarak tarihe geçti.

  • 11
  • 12
TÜM YETKİ MÜDÜRDE OLACAK
TÜM YETKİ MÜDÜRDE OLACAK

Bakteriyolojihane Müdürü, doğrudan Meclis-i Umur-ı Tıbbiye-i Mülkiye reisine bağlı olacak, ancak, Bakteriyolojihane personelinin görev dağılımını müdür olarak Dr. Simond kendisi yapacaktı. Müdürün ayrı bir laboratuvarı ve asistanı olacaktı. Raporları imza yetkisi yine müdüre aitti. Yalnız, önemli ürünlerin üretim ve dağıtımı konusunda Meclis söz sahibi olacaktı. Meclisin bir görevlisi her gün Bakteriyolojihane'ye gelerek yazışmaların ve hesapların bir suretini alacaktı.

  • 12
  • 12
BAKTERİYOLOJİHANE KADROSUNDA KİMLER VARDI?
BAKTERİYOLOJİHANE KADROSUNDA KİMLER VARDI?

Dr. Simond'un notlarına göre, Bakteriyolojihane-i Osmani'nin 1913 yılındaki kadrosu şöyleyd: Dr. Refik (Ahmet Refik Güran), Dr. Ziya (Ziya Seyfullah), Dr. Vet. Osman Nuri (Eralp), Dr. Kemal Muhtar (Özden), Dr. Rafael Asseo, Dr. İhsan (Sami Garan), Dr. Rıza Arif ve Dr. [İzak] İsrael. Simond'un asistanı Dr. Pasteur Louis Valléry-Radot ile Kuduz Tedavihanesinde görevli Dr. Hayim Naim Elnekave de aynı kadroda sayılmaktaydı.

(Derlenmiştir.)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN