Arama

Osmanlı’da kadın öğretmen yetiştiren kurum: Darülmuallimat

Kız öğretmen okulları, Tanzimat devrinde kızlara ait mekteplerin faaliyete geçmesi üzerine kadın öğretmen yetiştirmek için açılmıştı. 1870 yılında Osmanlı Devleti'nde açılan bu okullara 'Darülmuallimat' adı verildi. Büyük ve köklü bir eğitim hamlesi olarak görülen bu okullar kız çocuklarının eğitimi noktasında atılmış radikal bir adımdı.

Nizamname kararları sonucunda İstanbul'da "Darülmuallimat" adında kız öğretmen okulunun açılması uygun görülmüştü.

💠 Bu okul hem halkın gerekçelerine cevap verecek muallim kadrosunu yetiştirecek hem de eğitim hususunda atılan önemli ve müstesna bir eylem planı olacaktı.

🔍 İslam'da kadın hakları nelerdir?

  • 6
  • 13
İLK DARÜLMUALLİMAT NE ZAMAN AÇILDI?
İLK DARÜLMUALLİMAT NE ZAMAN AÇILDI?

İlk darülmuallimat 1870'de Ayasofya'da açıldı. Dönemin Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından bir açılış
konuşması yapıldı.

💠 Paşa tarafından yapılan açılış konuşması, kadınların eğitim görmesinin resmi makamlar tarafından gerekliliğinin kabul edilmesini kanıtlaması bakımından oldukça önemlidir. Paşa konuşmasında İslam dinin kadınların eğitimini yasaklamadığını bilakis emrettiğini Kur'an'daki örnekler üzerinden açıklamaya çalışmıştır.

  • 7
  • 13
DARÜLMUALLİMATLARIN GELİŞİM GÖSTERDİĞİ ALANLAR NEYDİ?
DARÜLMUALLİMATLARIN GELİŞİM GÖSTERDİĞİ ALANLAR NEYDİ?

🔍Sultan İkinci Abdülhamid döneminde açılan bu okul, ders programlarındaki aksaklıklara rağmen sürekli gelişim göstermiştir.

💠 Darülmuallimatlar, ders programlarının yeniden düzenlenmesi, yeni derslerin eklenmesi ya da eğitim kadrolarında kadınların çoğalması gibi gelişmeler gösterse de gerek idari yapısı gerekse programında birtakım değişikliklere ihtiyaç duyuyordu.

🔍 Dünya tarihinde iz bırakan 10 kadın

  • 8
  • 13
HANGİ DEĞİŞİKLİKLERE TABİ TUTULDU?
HANGİ DEĞİŞİKLİKLERE TABİ TUTULDU?

Bu sebeple Darülmuallimat'a hazırlık olmak üzere 6 yıllık ibtida ve rüşdi sınıflardan oluşan inas rüşdiye mektebine denk gelen ihtiyat kısmı teşkil edilmiştir.

💠 Darülmuallimat kısmının eğitim süresi 3 yıl şeklinde düzenlenmişti. Bu bölüme de "Aliye" ismi verilmişti. Böylece eğitim mantalitesi belli bir sisteme dayanmış oldu.

  • 9
  • 13
EĞİTİMCİLER VE AYDINLAR DARÜLMUALLİMATLAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORDU?
EĞİTİMCİLER VE AYDINLAR DARÜLMUALLİMATLAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORDU?

Darülmuallimatların eğitim sistemi hususunda pek çok tartışmalar ortaya atılmıştı. Dönemin aydınları ve eğitimcileri bu kurumların eğitim sistemini yetersiz buldukları için bir düzenlenmeye tabi tutulması gerektiğini düşünüyorlardı.

💠 Eğitimciler iyi öğretmen yetiştirilememesi ve mevcut kız okulların programlarının yanlış düzenlenmesi sonucunda açılan kız okullarından istenilen verimin sağlanamadığını ileri sürmekteydi.

🔍 Dünya Kadınlar Günü'nün acı hikayesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN