Osmanlı'da müneccimler: Padişahın öleceğini bilince öldürüldü!
Osmanlı'da dördüncü Murad'ın ölümünden, günümüzde Ankara'nın başkent olacağına dair kehanetleri olan iki ünlü müneccim Kâhin Müştak Baba ile Müneccimbaşı Hüseyin Efendi, kendi idamlarını da bilmişlerdi. İşte Osmanlı'nın Nostradamus'u olarak anılan müneccimler hakkında bilinmeyenler...
Giriş Tarihi: 22.01.2018
12:10
Güncelleme Tarihi: 22.01.2018
12:32
Osmanlı'nın Nostradamus'u olarak anılan ve tahminlerini astroloji ve matematiği birleştirerek yapan bu iki müneccim farklı dönemlerde yaşamış olsalar da benzer yöntemlere başvuruyorlardı.
Osmanlı'da müneccimlik ciddiye alınan önemli bir işti. Müneccimler fal işleriyle ilgilenmezlerdi. Sadece yıldızları inceleyip bir 'Ahkam Takvimi' oluşturan müneccimler, Ramazan tarihlerinden bayram günlerini ve namaz vakitlerini belirlemek gibi görevleri vardı.
17'inci yüzyılda yaşamış olan Müneccimbaşı Hüseyin Efendi 1640'ta yaptığı ahkâm takviminde Dördüncü Murad'ın ve Sultan İbrahim'in öleceğini önceden bildi.
İki büyük kehaneti sayesinde şöhret kapıları açılan Hüseyin Efendi Dördüncü Mehmed'in öleceğini söyledi bu nedenle de canından oldu. Medrese eğitimini tamamladıktan sonra sarayda müneccimlik yapan Hüseyin efendi, Dördüncü Murad tarafından sınava tabii tutulmuş bu sınavı geçerek takdir gördü.
1640 yılında hazıladığı ahkam takvimiyle Dördüncü Murad'ın öleceğini ve tahta bir başka padişahın geçeceğini söyledi. Dördüncü Murad'ın o sene bitmeden ölmesi üzerine Hüseyin Efendi'nin kehaneti tuttu. 1650 yılı için çıkardığı takvim Hüseyin Efendi'nin sonu oldu. Yıldızların hareketinde "vefat-ı Mehmed" ifadesinin bulunduğu hükmünü çıkardı ve o sene içerisinde Dördüncü Mehmed'in öleceğini, yerini bir başkasının alacağını söyledi.