Arama

Osmanlı'da padişah çocukları nasıl yetiştirilirdi?

Osmanlı sarayında hanedana mensup bir çocuğun konumu, eğitimi ve yetiştirilme tarzı sıradan bir çocukluk döneminden oldukça farklıydı. Padişah çocukları ciddi bir disiplin içinde yetiştiriliyor, eğitimlerinde ilim ve sanat öğrenimine büyük önem veriliyordu. Özellikle tahtın gelecekteki varisleri olarak görülen şehzadeler, hükümdarlık vazifesine hazırlanıyor; bu minvalde padişahlık vasıflarını kazanmak üzere özel eğitimlere tabi tutuluyorlardı. Şehzade silah, binicilik, askerlik vasıflarını geliştirmekle meşgul oluyor, boş vakitlerini dahi bu aktivitelerle geçiriyordu.

  • 4
  • 12
ŞEHZADELERİN DOĞUM KUTLAMALARI DAHA GÖSTERİŞLİYDİ
ŞEHZADELERİN DOĞUM KUTLAMALARI DAHA GÖSTERİŞLİYDİ

Şehzadeler ileride tahtın varisi olarak görülmesi nedeniyle doğumlarında ilk kutlama sarayda yapılırdı. Buna göre Osmanlı sarayında doğan şehzadenin doğum haberi önce sadrazama bildirilirdi. Ardından gelen devlet erkânı ile birlikte sadrazam padişahı tebrik ederdi.

Şehzadenin dünyaya gelmesi halka duyurulmasının ardından alışıla geldiği üzere şenliklere geçilir ve bu müjdeli haber ülkenin her yanında kutlanırdı. Şehzadelerin doğum kutlamaları sultanlara kıyasla daha gösterişli olurdu.

  • 5
  • 12
SULTANLAR VE ŞEHZADELER NASIL EĞİTİM ALIRDI?
SULTANLAR VE ŞEHZADELER NASIL EĞİTİM ALIRDI?

Erkek çocukların ileride hükümdar olma ihtimalleri olduğundan sultanlar ile şehzadelerin eğitimleri farklılık gösterirdi.

Padişahın çocuğu olduğu zaman hemen kendisine bir daire ve onunla ilgilenmek üzere dadı, kalfa, sütnine ve cariyeler takımı görevlendirilirdi.

  • 6
  • 12
EĞİTİME PADİŞAHIN DA KATILDIĞI TÖRENLE BAŞLARLARDI
EĞİTİME PADİŞAHIN DA KATILDIĞI TÖRENLE BAŞLARLARDI

Sultanlar, oyun çağında kendi yaşıtı küçük cariyelerle vakit geçirebilir, annesi, kalfası ve dadısının gözetiminde olurdu.

Sultanların eğitimi için hocalar atanır, okuma yaşına geldiğinde dersler başlardı. Hem şehzadelerin hem de sultanların dersleri törenle başlar, çoğu zaman padişah da bu törenlere katılırdı.

  • 7
  • 12
İLİM VE SANATA BÜYÜK ÖNEM VERİLİYORDU
İLİM VE SANATA BÜYÜK ÖNEM VERİLİYORDU

Dersler için rahle, elifba, cüz, minder gibi gereçlerin olduğu "hocalık takımı" denen bir set, padişah çocuklarının eğitimlerine başlamadan önce hazır edilirdi.

Gün içinde genellikle öğleye kadar süren derslerin yanı sıra, özellikle Tanzimat sonrası dönemde sanat derslerine, özellikle müzik derslerine önem veriliyordu.

  • 8
  • 12
BATI DİLLERİNDEN ‘FRANSIZCA’ MUTLAKA ÖĞRETİLİRDİ
BATI DİLLERİNDEN ‘FRANSIZCA’ MUTLAKA ÖĞRETİLİRDİ

Batılı müzik aletlerinin ön planda olduğu bu dönemde sultanların çoğu özellikle piyano eğitimi alırlardı. Batı dillerinden Fransızca da hem sultanlara hem şehzadelere verilen derslerdendi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN