Arama

Osmanlı'da padişah çocukları nasıl yetiştirilirdi?

Osmanlı sarayında hanedana mensup bir çocuğun konumu, eğitimi ve yetiştirilme tarzı sıradan bir çocukluk döneminden oldukça farklıydı. Padişah çocukları ciddi bir disiplin içinde yetiştiriliyor, eğitimlerinde ilim ve sanat öğrenimine büyük önem veriliyordu. Özellikle tahtın gelecekteki varisleri olarak görülen şehzadeler, hükümdarlık vazifesine hazırlanıyor; bu minvalde padişahlık vasıflarını kazanmak üzere özel eğitimlere tabi tutuluyorlardı. Şehzade silah, binicilik, askerlik vasıflarını geliştirmekle meşgul oluyor, boş vakitlerini dahi bu aktivitelerle geçiriyordu.

  • 8
  • 12
BATI DİLLERİNDEN ‘FRANSIZCA’ MUTLAKA ÖĞRETİLİRDİ
BATI DİLLERİNDEN ‘FRANSIZCA’ MUTLAKA ÖĞRETİLİRDİ

Batılı müzik aletlerinin ön planda olduğu bu dönemde sultanların çoğu özellikle piyano eğitimi alırlardı. Batı dillerinden Fransızca da hem sultanlara hem şehzadelere verilen derslerdendi.

  • 9
  • 12
ŞEHZADELERİN EĞİTİMİ SULTANLARDAN FARKLIYDI
ŞEHZADELERİN EĞİTİMİ SULTANLARDAN FARKLIYDI

Padişahın erkek çocuklarının, yani şehzadelerin eğitimlerinde sultanlara nazaran farklılıklar mevcuttu. Osmanlı hanedanının bir sonraki muhtemel hükümdarı olan şehzadeler, hükümdarlık vasıflarını kazanmak üzere özel eğitimlere tabi tutulurdu.

Bir şehzade erken yaşta padişah olduysa onun hocasına "Muallim-i Sultani" yani Sultanın Hocası denirdi.

  • 10
  • 12
SİLAH, BİNİCİLİK VE ASKERLİKLE İLGİLİ DERSLER ALIRLARDI
SİLAH, BİNİCİLİK VE ASKERLİKLE İLGİLİ DERSLER ALIRLARDI

Şehzadelerin hocalarından bir kısmı da Osmanlı'nın idari ve askeri teşkilatının eğitimlerinden sorumlu Enderun'dan seçilirdi. Yaşlı Enderun üyelerinden seçilen kadroda taya ve lala isimli eğitmenler olurdu.

Lala, tayadan daha üst düzey bir eğitmendi ve şehzadenin silah, binicilik, askerlik vasıflarını geliştirmesiyle meşgul olurdu.

  • 11
  • 12
AKTİVİTELER, HÜKÜMDARLIK VASIFLARINA UYGUN İÇERİKTEYDİ
AKTİVİTELER, HÜKÜMDARLIK VASIFLARINA UYGUN İÇERİKTEYDİ

Şehzadelerin boş zamanlarında yaptıkları aktiviteler ve oynadıkları oyunlar da hükümdarlık vasıflarına uygun içerikte oluyordu.

At binmek, ok atmak, spor yapmak şehzadelerin çalışması ve uzmanlaşması gereken başlıklardı.

  • 12
  • 12
TANZİMAT’TAN SONRA DIŞ DÜNYA İLE İRTİBAT ARTTI
TANZİMAT’TAN SONRA DIŞ DÜNYA İLE İRTİBAT ARTTI

Osmanlı sarayında hükümdarlık yolunda geçen bir çocukluk elbette biraz kapalı bir dünya anlamına geliyordu. Fakat Tanzimat sonrası bu durum değişmeye başladı ve şehzadeler dönemin ileri gelen devlet adamları, yazarlar, şairler ve bilim insanlarıyla daha rahat ve sıkça görüşmeye başladılar.

Yine bu dönemin sonrasında sultanlar için olduğu gibi şehzadeler için de piyano ve Fransızca dersleri önem ve ağırlık kazanmaya başladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN