Osmanlı’da telgraf eğitimi veren kurumlar
19. asrın başlarında icat edilen telgraf, haberleşme sahasında hızlı bir değişimi de beraberinde getirdi. Telgrafın icadı haberleşme teknolojisine atılan en önemli adım ve gelecekteki gerçekleşecek ileri teknolojinin de habercisi oldu. Peki, bu gelişmeleri yakından takip ederek ülkesine transfer eden Osmanlı'nın telgraf eğitimi verdiği kurumlar nerelerdi?
Giriş Tarihi: 27.12.2019
16:30
Güncelleme Tarihi: 27.12.2019
16:59
İstanbul Talgrafhanesi’nden mekteplere: Osmanlı’da telgraf eğitimi veren mektepler
Doç. Dr. Bahri Ata, Osmanlı döneminde telgraf eğitimi veren kurumları şu şekilde sıralamıştır:
1.Fünun-ı Telgrafiye Mektebi (1861)
Mektep, telgraf idaresine memur yetiştirmek amacıyla 1861 tarihinde Soğukçeşme'de eğitime başladı.
Ancak mektepte öğrenilen teorik bilgileri pratiğe dökmek amacıyla bir telgraf tamirhanesi açılmasına ihtiyaç vardı. Tamir atölyesi kurulduktan sonra telgraf fabrikasının da temeli atılmış oldu.
2. Posta ve Telgraf Mektebi (1872)
Bir karar değişikliği sonucu Fünun-ı Telgrafiye Mektebi'nin ismi değişerek Posta ve Telgraf Mektebi adını aldı.
Dersaadet ve Beyoğlu telgrafhanelerindeki stajyerler muhasebe gibi fenni konularda yeterince bilgili olmadığı için bu açığı kapatmak amacıyla Posta ve Telgraf Mektebi aç ıldı. Bunun yanında Fransızca ve Türkçe olarak ayrı ayrı iki memurun istihdam edilme devri kapanması, tek memurla iki işin halledilmesi amacıyla da bu mektep kuruldu.
Said Olgun'un Posta ve Telgraf Mektebi Talimatnamesi çalışmasında aktardığına göre, mektep için hazırlanan talimatnamede şunlar yazılıdır:
"Posta ve Telgraf Mektebi bir müdür ve bir kâtip ile muallimin heyetinden mürekkeb olup işbu mekteb memurînin mesleklerine ait malûmâtlarının tevsiine hâdim ve zâbitân ve erkân-ı idâreye mahreç olacaktır.
Mektep iki kısım üzerine müretteb olup birinci kısım tedrisât-ı âliyyeyi ikinci kısım da tedrisât-ı âdiyyeyi câmi'dir. Birinci kısım zabitân ve erkân-ı idâreye mahreç olduğu gibi ikinci kısım da memurînin tevsî-i malûmâtlarına hâdimdir.
Seneleri birinci kısım için yirmiden ikinci kısım için on sekizden dûn ve otuzdan efzûn olanlar mektebe kabul olunmaz."