Arama

Osmanlı'da yayılan kolera salgınına karşı alınan tedbirler

Salgın hastalıklar insanlık tarihi boyunca sık sık ortaya çıkmış; bunlardan kolera ise, XIX. yüzyıl boyunca insanların ölüm nedenlerinin başında yer almıştı. Bu niteliği ile de tarihin şekillenmesinde hafife alınmayacak bir rol üstlendi. Birçok devlet gibi Osmanlı Devleti de zaman zaman kolera salgınlarına maruz kalarak büyük kayıplara uğradı. Peki özellikle İstanbul'a gelen muhacirler vasıtasıyla yayılan kolera salgını için devlet tarafından alınan tedbirler nelerdi? Alınan tedbirler hangi açılardan günümüzdekilerle benzerlik göstermekteydi?

  • 9
  • 14
Hastalık görülen evler belediyelere ihbar edilmeli
Hastalık görülen evler belediyelere ihbar edilmeli

🔹 İstanbul ahali arasında henüz ehemmiyetli bir nispette kolera yayılmadığından İstanbul halkı arasında koleralı vakalara tesadüf edilir edilmez hastalığın yayılmasına en büyük sebep olan temasın yasaklanması ve hastalığa yakalananların bulundukları yerlerde kordon oluşturulmak suretiyle tek başına bırakılmaları zaruridir.

  • 10
  • 14

🔹 Kordonların bu suretle çoğalması durumunda şimdiden gerekli mahallerde kordon oluşturulması için uygun yerler oluşturmak gerekmektedir. Gerek kordonlardan, gerekse karantina bölgelerinden beklenilen faydanın temini için meydana gelen hastalıkların zamanında bilinmesi lazım olduğu için uygun bir beyanname ile İstanbul halkı ikaz edilerek hastalık görülen evleri mümkün mertebe mahalle belediyelerine ihbar etmeleri. Ve bu gibi hastaları saklayacak olanların cezalandırılması bu beyannameye ilave edilmelidir.

  • 11
  • 14
Hastaların tedavilerine dikkat edilmeli
Hastaların tedavilerine dikkat edilmeli

🔹 Kolera meydana gelip de kordon altında bulunan evlerde ve kolera hastanelerinde bulunacak hastaların güzel bir şekilde tedavilerine dikkat edilmelidir. Bunun yanında, hastalarla temasta bulunacakların da mikroplu olup olmadıklarının anlaşıldıktan sonra serbest bırakılıp bırakılmamaları lazım gelir.

  • 12
  • 14
Dezenfeksiyona dikkat edilmeli
Dezenfeksiyona dikkat edilmeli

🔹 Kolera salgınının bulunduğu mahallerin dezenfeksiyonuna fevkalade itina edilmesi ve onlara ait bütün eşyaların muhakkak etüvden geçirilmesi elzemdir.

  • 13
  • 14
Suların temizliğine dikkat edilmeli
Suların temizliğine dikkat edilmeli

🔹 Sular daima incelenmeli, kirli olanlar kullandırılmamalıdır.

🔹 Bazı meslek grupları daha sıkı gözlem altında tutulmalı

🔹 Kolarenın fakirlik ve sefalet içerisinde yaşayanlar ile bekar olup han ve kahve köşelerinde yatanlar arasında daha ziyade yayılması sebebiyle hamal, kayıkçı ve kahveci gibi esnafın daha sıkı bir tıbbi gözlem altında bulundurularak her türlü izdihamın engellenmesi lazımdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN