Arama

Osmanlı'daki Kurban bayramları hakkında ilginç bilgiler

Yüce Allah'ın rızasını kazanmak için yapılan kurban ve Kurban Bayramı'nın kültürümüzde ayrı bir yeri vardır. Her özel gün gibi Kurban Bayramı etrafında da geçmişten günümüze şekillenen bir sosyal yaşantı söz konusudur. Osmanlı Devleti'nin merkezinin İstanbul'da olması nezaket yüklü bir kültürü, renkli görüntüleri ve beraberinde ilginç detayları da ortaya çıkardı. Padişahların kendi kesecekleri kurbanlıkların boynuzları altın yaldızla süsleniyor, askerlere peynirli pide ve şeker dağıtılıyordu. İmparatorluğun zor zamanlardan geçtiği dönemlerde ise birlik ve beraberliğin en kuvvetli bir şekilde hissedildiği anlar yine Kurban Bayramları oluyordu. İşte Osmanlı'daki Kurban Bayramları hakkında ilgi çekici detaylar...

🔶 Saray'ın koyun eti, kurbanlık ihtiyacı Saya Ocağı denilen bir teşkilat tarafından karşılanıyordu.

🔶 Bu ocak mensuplarının yetiştirdiği koçlar öncesinde Topkapı Sarayı, sonrasında ise Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı avlusuna getiriliyor ve padişah kesim sırasında bizzat hazır buluyordu.

Osmanlı padişahlarının asırlık geleneği: Bayram alayı

🔶 Topkapı Sarayı'nda yakınlarıyla bayramlaşan padişah alay ile Sultanahmet Camii'ne gidip namaz kıldıktan sonra tekrar Topkapı Sarayı'na dönerdi.

🔶 Hırka-i Saadet Dairesi'nin kapısında hazır bekleyen yaklaşık 40 kurbanlığın boynuzları altın yaldızla süslenmiş ve tüyleri temizlenmiş olurdu.

Balkan Harbi zamanında Kurban Bayramı

🔶 Padişah hazırlıkların tamamlanmasını beklerdi. Silahdarağa tarafından okunan kurban duasından sonra padişahın elbisesine kan sıçramaması için yeniler ile sarılırdı. "Futa" denilen bir peştamal bağlanırdı.

🔶 Bıçakçıbaşı halis demirden ve altın işlemeli bıçakların bulunduğu tabyayla padişahın huzuruna gelirdi.

🔶 Bıçağı alan padişah kuyunun başında kendi kurbanını kendisi keserdi.

🔶 İlk kurban veya kurbanlar kesildikten sonra diğerlerinin kesilmesi üzere padişah darüssade ağası olmak üzere diğer yardımcılara vekalet verilirdi.

🔶 Kurban kesimi bittikten sonra padişah Biat Köşkü'ne geçer ve alt seviyedeki Enderun ağalarıyla bayramlaşırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN