Arama

Osmanlı'dan günümüze gelen kültür mirasları

Bir toplumun tarihi belleği olan kültür, o toplumun gelecekteki yaşamını da şekillendirir. Hayatının her alanı inceliklerle örülü olan Osmanlı'da toplum hayatı, her bir ferdine verdiği anlam-değer ilişkisi üzerinden inşa edilmiş huzur temelli bir yapıydı. Osmanlı ekonomisinin can damarı olan Ahilik'ten tüccarların vazgeçilmez güzergahları olan kervansaraylara Osmanlı'daki yardımlaşmanın en zarif örneklerinden sadaka taşından 'alan el' ile 'veren el'i buluşturan vakıflara o zamanlardan günümüze kalan pek çok miras bugünkü hayatımızı bu inceliklerle bezedi. Peki, Osmanlı'dan günümüze gelen kültür mirasları nelerdi? Sizler için Osmanlı'dan günümüze gelen kültür miraslarını derledik.

  • 19
  • 36

Moltke ise Türkiye Mektuplarında, Türkler hayırseverliklerini hayvanlara karşı dahi gösterirler. Üsküdar'da bir kedi hastanesi bulursun, Bayezid Camii'nin avlusunda da güvercinler için bir bakım yeri vardır" diyerek şöyle devam eder:

  • 20
  • 36

"Birçok mezar taşının altı oyulmuştur. Buraya yağmur suları toplanır ve sıcak yaz günlerinde köpekler ve kuşların susuzluklarını giderebilme vazifesini görür. Müslümanlar hayvanların şükranının da insanlara hayır getireceğine inanırlar."

  • 21
  • 36
KERVANSARAYLAR
KERVANSARAYLAR

Osmanlı devri kervansaraylarının çoğu işlev olarak açık bir avlu ve kapalı bölümlerden oluşmaktadır.

Gazneliler, Karahanlılar ve Selçuklular gibi tarihte önemli yer etmiş Türk devletlerince önce Orta Asya'da sonra Anadolu'da inşa edilen kervansaraylar, hem konukseverliğin hem de ince mimari anlayış ve ticari hassasiyetin izlerini taşıyor. Anadolu'da geçmişte doğudan batıya güneyden kuzeye birçok güzergâhta yaptırılan yüzlerce kervansaray da Türklerin ticarete verdiği önemi, konukseverliğini ve sosyal devlet anlayışını yansıtan en önemli eserler arasında bulunuyor.

  • 22
  • 36
TİCARETİN BELKEMİĞİ
TİCARETİN BELKEMİĞİ

Kervansaraylar, ticaret yolları üzerinde kervanların konakladığı ve her türlü ihtiyaçlarının ücretsiz karşılandığı, devlet veya hayırsever kişiler tarafından yapılmış muhkem binalar. İslâmiyet'in ilk dönemlerinde askerî maksatla ve sınır emniyetini korumak için kurulan bu yerler, sonraki devirlerde ticarî maksatla kullanılmaya başlandı.

  • 23
  • 36
KALE GİBİ SAĞLAM YAPILARDI!
KALE GİBİ SAĞLAM YAPILARDI!

Türklerin Müslüman olmasından sonra İslâm toprakları üzerinde ortaya çıkan kervansaraylar, Selçuklu ve ondan sonra gelen Osmanlı'da zamanında en gelişmiş şeklini aldı. Anadolu'daki çeşitli ticaret yolları üzerinde yüze yakın kervansaray yapıldı. Kervansaraylar, Anadolu'nun tarihi yolları üzerinde kurulup buralarda kamu yararı için hizmet veren kale gibi sağlam yapılardı. Aynı zamanda sanatsal motiflerle bezeli bu yapılar, zamanın birer ticaret, sosyal yardım ve kültürel müesseseleri idi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN