Arama

Osmanlı'dan günümüze gelen kültür mirasları

Bir toplumun tarihi belleği olan kültür, o toplumun gelecekteki yaşamını da şekillendirir. Hayatının her alanı inceliklerle örülü olan Osmanlı'da toplum hayatı, her bir ferdine verdiği anlam-değer ilişkisi üzerinden inşa edilmiş huzur temelli bir yapıydı. Osmanlı ekonomisinin can damarı olan Ahilik'ten tüccarların vazgeçilmez güzergahları olan kervansaraylara Osmanlı'daki yardımlaşmanın en zarif örneklerinden sadaka taşından 'alan el' ile 'veren el'i buluşturan vakıflara o zamanlardan günümüze kalan pek çok miras bugünkü hayatımızı bu inceliklerle bezedi. Peki, Osmanlı'dan günümüze gelen kültür mirasları nelerdi? Sizler için Osmanlı'dan günümüze gelen kültür miraslarını derledik.

  • 23
  • 36
KALE GİBİ SAĞLAM YAPILARDI!
KALE GİBİ SAĞLAM YAPILARDI!

Türklerin Müslüman olmasından sonra İslâm toprakları üzerinde ortaya çıkan kervansaraylar, Selçuklu ve ondan sonra gelen Osmanlı'da zamanında en gelişmiş şeklini aldı. Anadolu'daki çeşitli ticaret yolları üzerinde yüze yakın kervansaray yapıldı. Kervansaraylar, Anadolu'nun tarihi yolları üzerinde kurulup buralarda kamu yararı için hizmet veren kale gibi sağlam yapılardı. Aynı zamanda sanatsal motiflerle bezeli bu yapılar, zamanın birer ticaret, sosyal yardım ve kültürel müesseseleri idi.

  • 24
  • 36
KUSURSUZ MİMARİ YAPILARDI
KUSURSUZ MİMARİ YAPILARDI

Osmanlı döneminde genellikle yerleşim merkezlerinin ticaretle ilgili bölümlerinde ya da külliyelerin içinde kervansaraylara rastlanır. Osmanlı devlet politikası, menzilleri İskân etmek ve ıssız bölgeleri geliştirmek için menzil külliyelerinin yapımına önem verirdi. Bu sebeple menzil külliyeleri içindeki menzil kervansaraylarının önemli bir yeri vardır.Osmanlı'da İstanbul-Mekke hac yolunda, bilhassa Suriye'de yapılan kervansaraylar, sanat gayesi gözetilerek yapılan mükemmel mimari eserlerdir.

  • 25
  • 36
KERVANSARAYLARIN YAPIMINDA NEYE DİKKAT EDİLİRDİ?
KERVANSARAYLARIN YAPIMINDA NEYE DİKKAT EDİLİRDİ?

Kervansaraylar deve yürüyüşüyle yaklaşık 9 saatlik mesafelerde aralıklarla inşa edilirdi. İçerisinde kervanların her türlü ihtiyacını karşılayacak miktarda malzeme ve donanım bulunurdu.

  • 26
  • 36
KERVANSARAYDA KONAKLAMA ÜCRETİ NE KADARDI?
KERVANSARAYDA KONAKLAMA ÜCRETİ NE KADARDI?

Kervansarayların büyüklüğüne göre buralara gelen misafirlerden üç ile yedi gün arasında konaklama veya yeme içme gibi hiçbir ücret alınmazdı. Savaş zamanında askeri amaçlarla kullanılabilen kervansaraylar, duruma göre posta hizmetlerini de karşılardı.

  • 27
  • 36
İSİM TESMİYESİ
İSİM TESMİYESİ

Osmanlı'da yeni doğan bebeğe ebe tarafından doğar doğmaz göbek adı konurdu. Çocuğa asıl isim aile büyüğü tarafından konurdu. Bebeğin adı ya bu aile büyüğü ya da civardaki imam tarafından bebeğin sağ kulağına ezan okunarak konurdu. Ezan okunduktan sonra yine sağ kulağına belirlenen isimle üç kez seslenilirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN