Arama

Osmanlı’nın asırlık geleneği: Hırka-i saadet alayı

Hırka-i saadet alayları, Osmanlı'nın en önemli geleneklerinden biriydi. Bu merasimler, Peygamber Efendimize duyulan sevgi ve hürmetin göstergesiydi. Hazırlıklar günler öncesinden başlar, padişahlar kendi elleriyle hırka-i saadet odasını temizlerdi. Alaya katılacak devlet adamlarına davet tezkireleri gönderilirdi. Peki, Peygamberimizin hırkası neden ıslatılırdı?

  • 3
  • 15
Osmanlı’nın hırka-i saadete verdiği ehemmiyet
Osmanlı’nın hırka-i saadete verdiği ehemmiyet

📌 Sırasıyla Emevilere ve Abbasilere intikal eden bu mukaddes hırka, bir müddet Mısır'da muhafaza edildi. Buradaki Abbasi halifeleri tarafından bazı merasimlerde giyildi. Osmanlı döneminde Yavuz tarafından İstanbul'a getirildi. Sultanlar bazen çıktıkları seferlerde hırka-i saadeti yanlarında götürdü.

Mukaddes Emanetler nedir?

  • 4
  • 15
Yirmi dört saat Kur’an tilavet edilirdi
Yirmi dört saat Kur’an tilavet edilirdi

📌 Osmanlı döneminde hırka-i saâdeti korumakla görevli kırk has odalı mevcuttu. Bunların görevi odaları süpürmek, burada mevcut mushafların ve diğer kitapların tozunu almak, buhur yakmak, gül suyu serpmek, altın ve gümüş eşyaları parlatmak ve binanın tabanını yıkamaktı. Dört has odalı gece nöbeti tutar ve 24 saat nöbetleşe Kur'an tilâvet ederdi.

📌 Osmanlı padişahları, Peygamberimizin bu mübarek emanetine ayrı bir ehemmiyet gösterir, her daim yakın olmaya özen gösterirdi. Öyle ki I. Ahmed'in gittiği her yere hırka-i saâdeti de beraberinde götürürdü. Sultan II. Mustafa ise Ramazan'da gittiği Çatalca'da özel bir arabayla hırka-i saâdeti yanında götürdü ve özel bir odada muhafaza etti. Ramazanın on beşinde ise törenle ziyaret etti.

Osmanlı sultanlarının Peygamber sevgisini dile getirdiği şiirler

  • 6
  • 15
Osmanlı’nın en önemli geleneği: Hırka-i saâdet alayı
Osmanlı’nın en önemli geleneği: Hırka-i saâdet alayı

📌 Osmanlı'nın en önemli geleneklerinden biri de hırka-i saâdet alaylarıdır. Ramazan ayının on beşinci gününde hırka-i saâdet dairesi ziyaret edilirdi. Eğer ziyaret günü cumaya denk gelirse cumartesi bırakılırdı. Hırka-i saâdet alayı için günler öncesinden hazırlıklar başlardı.

  • 7
  • 15
Padişah hırka-i saâdet odasını temizlerdi
Padişah hırka-i saâdet odasını temizlerdi

📌 Ramazan ayının on ikinci günü başta padişah olmak üzere Has Oda ağaları mukaddes emanetleri Revan Odası'na taşırdı. Padişah, hırka-i saadet şebekelerini temizlerdi. Çuhadar ve rikapdar ağalar, has odalılar, gedikliler gibi görevliler de dairenin kapılarını, pencerelerini, duvarlarını temizlerlerdi. Ardından her taraf, gül suyu ile yıkanır, süpürülür, öd ve amber yakılırdı.

Hırka-i Saadet Dairesi'nde bir teravih

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN