Arama

Osmanlı’nın Balkanlar'da yaşayan 10 eseri

Osmanlı'nın kuruluş ve kökleşmesinin büyük bir kısmı Balkanlar'da gerçekleşti. Osmanlı Devleti beş asır boyunca Balkanlarda hüküm sürdü, büyük bir miras bıraktı. Bir dönem Osmanlı hakimiyeti içerisinde yer alan Balkan şehirlerinin çoğunluğu, her türlü tahribata rağmen hala Osmanlı kimliğinden izler barındırmaya devam eder. Balkanlar'da Osmanlı mirasını yaşatan bu izlerden 10 eseri derledik.

  • 5
  • 20
Belgrad Bayraklı Camii, Sırbistan
Belgrad Bayraklı Camii, Sırbistan

Bayraklı Camii, Osmanlı devrinde bugün Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da inşa edilen camidir. Cami 1575 yılı civarında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapıldı. Bayraklı Cami'nin kim tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmemekte. Bu konuda araştırmacıların çeşitli görüşleri bulunmaktadır. Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme'sinde adına rastlanmayan bu caminin o devirde başka bir ad ile tanınması muhtemeldir. Bayraklı Cami tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup basit bir mimariye sahiptir. Her bir kenarı dıştan 12,80 m. olan bir kare biçimindedir. Üzeri 10,20 m. çapında bir kubbe ile örtülüdür. Rumeli camilerinde biraz yüksek olan sekizgen biçimli kasnak son tamirde mimari üslûbuna çok aykırı düşecek biçimde aşırı yükseltilmiştir.

  • 6
  • 20
Belgrad Bayraklı Camii, Sırbistan
Belgrad Bayraklı Camii, Sırbistan

Caminin son cemaat yeri tamamen kaldırılmış, bütün pencerelere Türk mimarisinde benzeri olmayan şebekeler takılmış, alt sıra pencereler dikdörtgen olması gerekirken sivri kemerli yapılmış ve esas cümle kapısına çok ters düşen yuvarlak kemerli bir kapı açılmıştır. Yeni inşa edilen şadırvan ise hem çirkin hem de kullanışsızdır. Cami 1930'dan sonra ibadetler dışında reîsülulemâlık tevcihi gibi önemli dinî toplantıların yapıldığı bir merkez olma özelliğini de kazanmıştır.

Osmanlı döneminde 273 kadar caminin bulunduğu Belgrad'da ibadete açık tek cami olarak kalan Bayraklı Camii altı asırlık geçmişiyle tarihe meydan okuyor. Yıllar içinde defalarca tahrip edilip tekrar onarılan caminin inşa yılı ise 1575 olarak biliniyor. Müslüman toplumların ibadetlerini gerçekleştirdiği cami aynı zamanda birlik ve beraberlik amacıyla kaynaşma merkezi özelliği taşıyor. 1946 yılında Sırbistan'ın Kültür Mirası Listesi'ne eklenerek koruma altına alınan cami, Belgrad'a giden turistlerin de ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor.

  • 7
  • 20
Selanik Beyaz Kule, Yunanistan
Selanik Beyaz Kule, Yunanistan

Beyaz Kule, Selanik'te bulunan ve şehrin sembollerinden sayılan kuledir. Günümüzde tarihî bir kule ve müze olarak, şehrin deniz kıyısında yer alır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir.

  • 8
  • 20
Selanik Beyaz Kule, Yunanistan
Selanik Beyaz Kule, Yunanistan

Balkan Savaşları sonucunda şehir Yunanların eline geçtiğinde kule beyaza boyanmış fakat zamanla eski rengini geri kazanmıştır. O günden sonra "Beyaz Kule" olarak adlandırılan yapı günümüzde Selanik'in en çok ziyaret edilen turistik yerlerindendir.

  • 9
  • 20
Sofya Banyabaşı Camii, Bulgaristan
Sofya Banyabaşı Camii, Bulgaristan

Banyabaşı Camii (Banya Bashi), Bulgaristan'ın başkenti Sofya'nın merkezinde yer alan bir Osmanlı eseri. Bulgaristan Sofya'da bulunan Avrupa'nın en eski camilerinden biri. 16. yüzyılın trendlerine uygun inşa edilen cami, minaresiyle öne çıkıyor. Burası, Avrupa'nın en erken tarihli camilerinden biri. Molla Efendi Kada Seyfullah'ın maddi destekleriyle 1566-1567 yılları arasında inşa edildi. Aynı zamanda Molla Efendi Camii olarak da biliniyor. Ana binası kare şeklinde tasarlanan caminin 4 köşesi, 1 merkezi kubbesi ve 1 minaresi var. 16. yüzyılın trendlerine uygun inşa edilen caminin ön kısmında 3 kubbeli bir dış bina da yer alıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN