Osmanlı'nın Balkanlar'daki 5 eseri
Stratejik hamleleri ile hükmettikleri topraklarda Allah Teala'nın adını yayan Osmanlılar, Rumeli fetihleri ile beraber Balkan coğrafyasının İslamlaşmasına büyük hizmetlerde bulundular. Bu kutlu çabanın neticesinde Balkanlar, Hak Teala'nın adının anıldığı; camiler, medreseler, hamamlar başta olmak üzere İslam şehrini anımsatan yapılarla donatılan bir coğrafya olmuştu. Osmanlı'nın Balkanlar'da yaşayan 5 eserini araştırdık.
Giriş Tarihi: 07.05.2024
16:00
Güncelleme Tarihi: 23.11.2024
06:47
◾ 1808 yılında geniş çaplı bir onarımdan geçen cami, son büyük onarımını 2005 'de geçirdi. Bu tarihten itibaren Süleymaniye Camii ibadete kapatıldı.
◾ Bölgedeki Müslümanların tepkileri üzerine tekrar ibadete açılan cami, sadece namaz vakitlerinde Müslümanlara tahsis ediliyor. Rodos'ta ibadete açık tek cami Süleymaniye ...
Gazi Mehmet Paşa Hamamı - Prizren
◾ İşkodra Sancak Beyi Gazi Mehmet Paşa tarafından 1573-1574 yıllarında yaptırılan Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Balkanlar'daki en büyük hamamlardan biri kabul ediliyor.
◾ Tam bir klasik Osmanlı mimarisi ne sahip olan hamam, Prizren'de Osmanlı denince akla gelen ilk mimari eserlerden birisi olarak göze çarpıyor.
OSMANLI MİRASININ "AÇIK HAVA MÜZESİ" PRİZREN
◾ 20. yüzyılın ilk yarısına kadar Prizren halkına asıl amacıyla hizmet veren hamam, günümüzde kültür sanat faaliyetleri ne ev sahipliği yapmakta.
◾ 16 Mart 2024 tarihinde restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlanan hamam, insanların merakla beklediği sergi ve kültürel faaliyetlerin merkezi olma yolunda.
◾ Avrupa'nın en eski camilerinden olan Banyabaşı Camii , Sofya'nın merkezinde yer alıyor. 1566 'da ibadete açılan cami, Molla Kadı Seyfullah Efendi 'nin yardımları ile inşa edilmişti.
◾ Bundan dolayı cami Kadı Seyfullah Efendi Camii ve Molla Efendi Camii isimleriyle de tanınıyor. Banyabaşı Cami günümüzde Sofya'da aktif olan tek Müslüman ibadethanesi.
BULGARİSTAN'DA OSMANLI İZLERİ
◾ Banyabaşı Camii'nin mimarı olarak Mimar Sinan'ın ismi zikredilir. Ama bu bilgi hakkında bir netlik söz konusu değil. Cami, Evliya Çelebi'nin Seyahatnames i'nde "Sofya'da en güzel minaresi olan cami" diye geçiyordu.
◾ Bulgaristan'daki Müslümanların cuma namazını hep beraber idrak ettikleri camiye yakın tarihimizde, 2006 ve 2011 yılında iki ırkçı saldırı gerçekleştirildi.