Arama

Osmanlı'nın Balkanlar'daki 5 eseri

Stratejik hamleleri ile hükmettikleri topraklarda Allah Teala'nın adını yayan Osmanlılar, Rumeli fetihleri ile beraber Balkan coğrafyasının İslamlaşmasına büyük hizmetlerde bulundular. Bu kutlu çabanın neticesinde Balkanlar, Hak Teala'nın adının anıldığı; camiler, medreseler, hamamlar başta olmak üzere İslam şehrini anımsatan yapılarla donatılan bir coğrafya olmuştu. Osmanlı'nın Balkanlar'da yaşayan 5 eserini araştırdık.

  • 5
  • 10
Banyabaşı Camii - Sofya
Banyabaşı Camii - Sofya

Avrupa'nın en eski camilerinden olan Banyabaşı Camii, Sofya'nın merkezinde yer alıyor. 1566'da ibadete açılan cami, Molla Kadı Seyfullah Efendi'nin yardımları ile inşa edilmişti.

◾ Bundan dolayı cami Kadı Seyfullah Efendi Camii ve Molla Efendi Camii isimleriyle de tanınıyor. Banyabaşı Cami günümüzde Sofya'da aktif olan tek Müslüman ibadethanesi.

BULGARİSTAN'DA OSMANLI İZLERİ

Banyabaşı Camii'nin mimarı olarak Mimar Sinan'ın ismi zikredilir. Ama bu bilgi hakkında bir netlik söz konusu değil. Cami, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde "Sofya'da en güzel minaresi olan cami" diye geçiyordu.

Bulgaristan'daki Müslümanların cuma namazını hep beraber idrak ettikleri camiye yakın tarihimizde, 2006 ve 2011 yılında iki ırkçı saldırı gerçekleştirildi.

  • 7
  • 10
Bayraklı Camii - Belgrad
Bayraklı Camii - Belgrad

◾ Bayraklı Camii 1575 senesinde ibadete açıldı. Bayraklı aynı zamanda Osmanlı devrinde 273 caminin bulunduğu Belgrad'da bugün ibadete açık tek cami...

Belgrad'ın fethinin hemen arkasından inşa edilen mabed, belli vakitler arasında minaresine bayrak çekildiği için halk arasında Bayraklı Camii olarak şöhret olmuştu.

BELGRAD'DA KALAN SON CAMİ

Pasarofça Antlaşması'nın ardından Bayraklı Camii 22 yıl boyunca Sırplar tarafından Müslümanları aşağılamak maksadıyla kilise olarak kullanıldı. Osmanlıların şehri yeniden fethinin ardından yapı tekrar asli hüviyetine döndü.

Pasarofça Antlaşması nedir?

Osmanlılar ile Avusturya ve Venedik arasında imzalanan antlaşma.

◾ 1867 yılında Belgrad'ın Osmanlı topraklarından çıkmasının ardından Sırplar, Müslüman azınlıklar için şehir merkezinde sadece Bayraklı Camii'ne izin verdiler.

  • 9
  • 10
Taşköprü - Üsküp
Taşköprü - Üsküp

◾ İnşa edildiği tarihten beri Vardar Nehri'nin iki yakasını birleştiren Taşköprü, Üsküp'ün en bilinen simgelerinden. İnşasına II. Murad döneminde başlanan köprü, Fatih Sultan Mehmed Han zamanında hizmete girdi.

Osmanlı'nın Üsküp'teki sembolü olan yapı, halk arasında Fatih Sultan Mehmed köprüsü olarak da biliniyor. Eser şehirdeki en nadide tarihi eser konumunda.

ECDAD YADİGARI: ÜSKÜP SAAT KULESİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN