Osmanlı'nın Balkanlar'daki 5 eseri
Stratejik hamleleri ile hükmettikleri topraklarda Allah Teala'nın adını yayan Osmanlılar, Rumeli fetihleri ile beraber Balkan coğrafyasının İslamlaşmasına büyük hizmetlerde bulundular. Bu kutlu çabanın neticesinde Balkanlar, Hak Teala'nın adının anıldığı; camiler, medreseler, hamamlar başta olmak üzere İslam şehrini anımsatan yapılarla donatılan bir coğrafya olmuştu. Osmanlı'nın Balkanlar'da yaşayan 5 eserini araştırdık.
Giriş Tarihi: 07.05.2024
16:00
Güncelleme Tarihi: 23.11.2024
06:47
◾ Bayraklı Camii 1575 senesinde ibadete açıldı. Bayraklı aynı zamanda Osmanlı devrinde 273 caminin bulunduğu Belgrad'da bugün ibadete açık tek cami...
◾ Belgrad'ın fethinin hemen arkasından inşa edilen mabed, belli vakitler arasında minaresine bayrak çekildiği için halk arasında Bayraklı Camii olarak şöhret olmuştu.
BELGRAD'DA KALAN SON CAMİ
◾ Pasarofça Antlaşması'nın ardından Bayraklı Camii 22 yıl boyunca Sırplar tarafından Müslümanları aşağılamak maksadıyla kilise olarak kullanıldı. Osmanlıların şehri yeniden fethinin ardından yapı tekrar asli hüviyetine döndü.
Pasarofça Antlaşması nedir?
Osmanlılar ile Avusturya ve Venedik arasında imzalanan antlaşma.
◾ 1867 yılında Belgrad'ın Osmanlı topraklarından çıkmasının ardından Sırplar , Müslüman azınlıklar için şehir merkezinde sadece Bayraklı Camii'ne izin verdiler.
◾ İnşa edildiği tarihten beri Vardar Nehri'nin iki yakasını birleştiren Taşköprü, Üsküp'ün en bilinen simgeleri nden. İnşasına II. Murad döneminde başlanan köprü, Fatih Sultan Mehmed Ha n zamanında hizmete girdi.
◾ Osmanlı'nın Üsküp'teki sembolü olan yapı, halk arasında Fatih Sultan Mehmed köprüsü olarak da biliniyor. Eser şehirdeki en nadide tarihi eser konumunda.
ECDAD YADİGARI: ÜSKÜP SAAT KULESİ
◾ Günümüzde şehrin modern yüzü ile eski, Osmanlı çarşısını birbirine bağlayan köprü, belediyenin resmi armasında da yer alıyor. Öyle ki yapının bir tarafı iyi derecede Türkçe bilirken öteki yanı ise bilmiyor.
◾ 2002 yılındaki restorasyon sırasında köprünün mihrabının nehre düşürülmesi üzerine Türkiye 2008 yılında yeni bir mihrab yaptırmıştı. Ama dönem hükümeti mihrabın karşısına Osmanlı'ya isyan eden Karpoş için bir plaket yerleştirmişti.