Osmanlı'nın en sevilen padişahı
Dünya tarihinin en güzel, beyaz sayfalarından birini yazmış olan Osmanlı Devleti'ni 623 yıllık ömrü boyunca tam 36 padişah yönetti. Bu hükümdarlar kendilerine has özellikleri, başarıları, karakterleri ile tanındılar. Kimisi yaşadığı dönemde pek sevilmedi, kimisi de dualarla anıldı. Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman başarıları sebebiyle diğer hükümdarlardan ayrılsa da yaşadığı dönemde halk tarafından en çok sevilen padişah sadece 4 yıl hüküm süren Sultan II. Ahmed idi. Peki, II. Ahmed'in sırrı neydi?
Giriş Tarihi: 07.08.2024
09:06
Güncelleme Tarihi: 16.10.2024
16:50
🔸 Bu büyük kaybın ardından Osmanlılar pek çok kale ve bölgeyi kaybetseler de bir müddet sonra karşı atağa geçerek kaybettikleri yerlerin önemli kısmını geri kazandılar.
🔸 Bu devirde tarihimizin en mümtaz sahneleri nden birisi de yaşanmıştı. Akdeniz'deki saldırılara Osmanlı adına Mezamorta Hüseyin Paşa cevap vermiş ve Osmanlılar deniz üzerinde tekrar hakimiyet sağlamışlardı.
Mezamorta Hüseyin Paşa kimdir?
1701 yılında vefat eden Mezamorta Hüseyin Paşa, şöhretini ağır yaralanıp geri dönmesinden dolayı İtalyanca Mezzomorto (yarı ölü) i fadesinden alır. İki defa Kaptan-ı Derya makamı na gelen Paşa , aslen Mallorcalı bir Hristiyandı.
II. Ahmed kişiliği ve karakteri
🔸 Osmanlı padişahları arasında en az tanınan ama halk tarafından en çok sevilen padişah olan II. Ahmed , hatta padişah olmasının yanında şiir ve musiki ye meraklı bir kişilikti.
🔸 Onun döneminde Divan-ı Hümayun tekrar eski günlerdeki gibi haftada iki günden dört gün hizmet vermeye başlamıştı. Böylece halkın ihtiyaçlarını padişahın emriyle öncelenmişti. Divan'da bizzat bulunan Sultan halkın sıkıntılarını dinler ve hızlı şekilde çözüme kavuştururdu. Zamanla bu durum halk arasında padişahın efsaneleşmesi ne sebep olmuştu. Ömrünün son demlerinde oldukça hasta olmasına rağmen II. Ahmed bu huyundan vazgeçmemişti.
🔸 Osmanlı tarihinde en fazla tebdil-i kıyafet gezen padişahlardan olan II. Ahmed, milletin dertleri ile dertlenen bir karaktere sahipti. Sultan o dönem halkın en büyük problemlerini izale etmiş ve büyük bir sevgiye mazhar olmuştu.
Tebdil-i Kıyafet ne demek?
Kıyafet değiştirmek anlamına gelen tabir hükümdarın tanınmayacak bir biçimde halk arasında gezmesini ifade eder.
🔸 Hüsn-i Hat alanında kendisini epeyce geliştirmiş olan Sultan II. Ahmed, Kur'an-ı Kerim mushafı yazabilecek kadar yetkindi. Ayrıca şiirleri ile de tanınan Sultan, 17. yüzyıl Osmanlı sultanları arasında mümtaz bir karakterdi.
Meşhur yangınlar
🔸 Sultan II. Ahmed 'in kısa süren saltanatı esnasında üç büyük yangın meydana gelmişti. Bunlar: Bedesten, Cibali ve Ayazma Kapısı yangınları ydı.
🔸 Bedesten, Cibali ve Ayazma Kapısı yangınları sonucunda dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul'un büyük bölümü yanmıştı. Bu da şehrin simasının değişimine sebep oldu. Bu yönüyle II. Ahmed dönemi İstanbul tarihi açısından da çok önemliydi.
İSTANBUL'U KÜLE ÇEVİREN AFET
🔸 Halkının hakkını diğer isteklerden önce tutması ile tanınan Sultan II. Ahmed, Osmanlı halkı tarafından döneminde en çok sevilen padişah olmuştu.
🔸 52 yaşında vefat ettiğinde devlet, devam eden savaşlarla boğuşuyordu. Öyle ki bu süreç 1699 yılında Karlofça Antlaşması imzalanana kadar sürecekti .
Karlofça Antlaşması nedir?
Osmanlı Gerileme Dönemi'nin başlangıcı olan Karlofça Antlaşması Osmanlılar ile Avusturya, Venedik ve Lehistan arasında 1699 tarihinde imzalanmıştı.
Kaynak: Uzunçarşılı, İsmail Hakkı (2003). Osmanlı Tarihi III. Cilt 1. Kısım: II. Selim'in Tahta Çıkışından 1699 Karlofça Andlaşmasına Kadar. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları - Sakaoğlu, Necdet (1999). Bu Mülkün Sultanları. İstanbul: Oğlak Yayınları