Osmanlı'nın Endülüs'ün sürgün Müslümanlarına yardımı
Endülüs, başlangıcı muhteşem fakat sonu hazin olan bir medeniyetti. Buradaki Müslümanların İspanya Krallığına yenilmesinden sonra, büyük bir zulme uğrayıp yurtlarından kovuldular. Engizisyon mahkemelerinde yargılanıp, asimilasyona maruz kaldılar. Osmanlı Devleti ise binlerce yıldır yaşadıkları topraklardan sürgün edilen Endülüslü Müslümanların güvenli bir şekilde İslam topraklarına ulaşmalarını sağlamak için önemli girişimlerde bulundu. Peki, Endülüslü Müslümanların Sultan II. Bayezid'e gönderdiği mektupta ne yazıyordu? Osmanlı, Moriskolara nasıl yardımda bulundu?
Giriş Tarihi: 03.03.2020
16:36
Güncelleme Tarihi: 24.02.2022
15:22
ENDÜLÜSLÜ MÜSLÜMANLARA UYGULANAN BASKILAR
🔸1502'de çıkarılan fermandan sonra Müslümanlar, baskılardan kurtulabilmek için dinlerini gizliden yaşamak zorunda kaldı. İbadetlerini gizlilik içerisinde eda ederek İslam'a bağlılıklarını devam ettirdiler.
🔸İspanya'daki Hristiyan idareciler, durumun farkına vararak Müslümanlara topyekûn bir asimilasyon politikası uyguladılar. 1526 yılında çıkarılan yeni bir fermanla bir dizi yasak getirildi. Bunlardan bazıları şöyleydi:
Muhtelif bölgelerde yaşayan Morisko cemaatleri, birbiriyle irtibat kurmayacaklar Bulundukları bölgelerden ancak idarecilerin izniyle ayrılabilecekler Etlerin İslami usullere göre kesilmesine mani olmak için kasaplık yapmalarına izin verilmeyecek Mescitler kapatılacak Arap isimleri ve unvanları kullanılmayacak Çocuklar sünnet ettirilmeyecek Kilise çanları çalarken veya rahipler sokaklardan geçerken saygı ifadesi olarak sarıklar çıkarılacak ve diz üstü çökülecek Kadınlar, İslami kıyafetlerini terk edecekler Hamamlar kapatılacak
ARAPÇA KİTAPLAR YASAKLANDI
🔸İspanya'daki Hristiyan idarecilerin getirdikleri yeni yasaklar ise şöyleydi:
Moriskoların yaşadığı her merkeze en az in iki Hristiyan ailesi yerleştirilecek ve bu aileler Moriskoları kontrol edebilmek için istedikleri zaman onların evlerine girebilecekler Moriskoların on bir yaşından küçük çocukları alınarak muhtelif bölgelerdeki kilise okullarına yerleştirilecek Üç sene içerisinde herkes İspanyolcayı öğrenecek, Arapça kesinlikle konuşulmayacak Kadınlar peçelerini ve çarşaflarını atacaklar, kıyafetler tamamen Hristiyan İspanyollarınkine uydurulacak Evlerde Arapça kitaplar bulundurulmayacak
MÜSLÜMANLAR İÇİN ENGİZİSYON MAHKEMELERİ KURULDU
🔸Bu kararlara uyulup uyulmadığını kontrol etmek ve ihlallere karşı cezaî müeyyideleri uygulamak amacıyla başta Gırnata ve Belensiye olmak üzere Moriskoların topluca bulundukları yerlerde Ortaçağ'ın en karanlık uygulaması olan engizisyon mahkemeleri kuruldu.
🔸Bir Morisko'nun Ramazan ayında gündüz vakti kendisine sunulan yemeği yahut herhangi bir günde domuz etini yememesi, cuma günü temizlik yapması veya evini kilitlemesi, çocuklarına Müslüman kültürüne ait isim vermesi, Arapça konuşması, ağzından "Allah ", "Muhammed " lafızlarından birinin çıkması ve yatak odasında haç bulundurmaması gibi sebepler engizisyon mahkemesine sevki için yeterliydi.
🔸Fermanın ardından engizisyon mahkemelerinin ve mahallî yöneticilerin baskıları daha da arttı; özellikle Gırnata'da Moriskoların mülkleri ellerinden alındı.
🔸Bunun üzerine, II. Felipe'nin Almanya'da Protestanlar ve Hollanda'da Calvinistler tarafından çıkarılan isyanlarla meşgul olmasını da fırsat bilen Gırnata Moriskoları, vaftiz ismi Hernando de Cordova de Valor olan Muhammed b. Ümeyye'nin (Aben-Humeya) önderliğinde 1568'de ayaklandılar.
OSMANLI’DAN YARDIM İSTEDİLER
🔸1487 senesinde son Gırnata Sultanı XII. Muhammed, o dönemdeki Osmanlı padişahı II. Bayezid'e bir elçi ve mektup göndererek, ondan Gırnata'yı işgale hazırlanan Kastilya Krallığına karşı yardım istedi. Fakat bu sırada II. Bayezid, bir taraftan kardeşi Cem Sultan, diğer taraftan Memlukler ile meşgul olduğu için Endülüslüler büyük bir askeri yardımda bulunamadı.