Arama

Osmanlı'nın eşsiz mimarları

Üç kıtaya hükmeden Osmanlı, aynı zamanda mimari sahada da mührünü vurdu. Mimar Sinan'dan Kemaleddin Bey'e kadar dünyanın dört bir yanına eşsiz eserler bıraktılar. Asırlara meydan okuyan yapıtlar meydana getiren Osmanlı'daki bu mimarlar kimdi? İşte sizler için Osmanlı'nın eşsiz mimarlarını derledik.

  • 15
  • 28
400 MARANGOZLA DOĞU SEFERİNE KATILDI
400 MARANGOZLA DOĞU SEFERİNE KATILDI

Koca Sinan'ın tecrübe ve derslerinden faydalanan Mimar Davud, bir ara Suyolu Nazırlığı yaptı. Su yollarının ve köprülerin bakımı ve su yollarına zarar veren yapıların keşiflerini yapan Davud Ağa, doğuya yapılan bir sefere 400 marangoz ile katıldı.

  • 16
  • 28
TOPKAPI SARAYI’NDA DAVUD AĞA’NIN İZLERİ
TOPKAPI SARAYI’NDA DAVUD AĞA’NIN İZLERİ

1585'de Topkapı Sarayı'nda bir oda ve hamam yapan mimar Davud Ağa, Mimar Sinan vefat ettikten sonra yerine tayin edildi.

  • 17
  • 28
DAVUD PAŞA’NIN HAMİSİ KİMDİ?
DAVUD PAŞA’NIN HAMİSİ KİMDİ?

Sadrazam Sinan Paşa 998 (1590) yılında Sultan III. Murad için sarayın Marmara'ya inen eteğinde, sahil surunun üstünde muhteşem bir köşk yaptırmaya karar vermişti. Dâvud Ağa, bütün masrafı Sinan Paşa tarafından karşılanan, daha sonra da İncili Köşk olarak anılan bu köşkü sur duvarı önüne bitiştirilen kemerler üzerinde inşa ederek güzel İznik çinileriyle süsledi. Kasrı taşıyan deniz tarafındaki iki kemerin arasına da bir çeşme ekledi. Tarih manzumesi 159 yılını veren çeşmenin kitabesinde yapının mimarının Dâvud Ağa olduğu açıkça belirtilir. Servetiyle ünlü olan ve pek çok vakıf eseri bırakan Koca Sinan Paşa'nın bir bakıma Davud Ağa'nın hamisi olduğu da tahmin edilir

  • 18
  • 28
DAVUD PAŞA’NIN DİĞER ESERLERİ
DAVUD PAŞA’NIN DİĞER ESERLERİ

Davud Ağa Saray-ı Hümâyun'un eteğinde, Haliç'e girişte yine surlar üzerinde ikinci bir köşk daha yaptı. Esası Sultan II. Bayezid tarafından inşa ettirilen, önceleri Kasr-ı Âlî, daha sonra Sepetçiler Kasrı olarak adlandırılan bu kasrın yapımına 1590-91 yılında başlandı, 1592'de tamamlandı. Çok zengin nakış ve çinilerle bezenerek tefriş edilen bu köşkün de Davud Ağa'nın eseri olduğu bir muhasebe defterinden öğrenilir. Divanyolu caddesi kenarındaki Koca Sinan Paşa Külliyesi, Eminönün'deki Yenicami de Davud Ağa'nın diğer eserlerindendir.

  • 19
  • 28
MİMAR SİNAN’IN MİRASINI DEVAM ETTİRDİ
MİMAR SİNAN’IN MİRASINI DEVAM ETTİRDİ

Osmanlı'daki Türk mimarisinin Mimar Sinan'la başlayıp gelişen klasik dönemini onun gelenekleriyle devam ettiren mimardı. Eserleri onun Türk klasik üslubun bazı yeniliklerle sürdürülen bir usta mimar olduğunu gösterir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN