Arama

Osmanlı'nın eşsiz mimarları

Üç kıtaya hükmeden Osmanlı, aynı zamanda mimari sahada da mührünü vurdu. Mimar Sinan'dan Kemaleddin Bey'e kadar dünyanın dört bir yanına eşsiz eserler bıraktılar. Asırlara meydan okuyan yapıtlar meydana getiren Osmanlı'daki bu mimarlar kimdi? İşte sizler için Osmanlı'nın eşsiz mimarlarını derledik.

  • 18
  • 28
DAVUD PAŞA’NIN DİĞER ESERLERİ
DAVUD PAŞA’NIN DİĞER ESERLERİ

Davud Ağa Saray-ı Hümâyun'un eteğinde, Haliç'e girişte yine surlar üzerinde ikinci bir köşk daha yaptı. Esası Sultan II. Bayezid tarafından inşa ettirilen, önceleri Kasr-ı Âlî, daha sonra Sepetçiler Kasrı olarak adlandırılan bu kasrın yapımına 1590-91 yılında başlandı, 1592'de tamamlandı. Çok zengin nakış ve çinilerle bezenerek tefriş edilen bu köşkün de Davud Ağa'nın eseri olduğu bir muhasebe defterinden öğrenilir. Divanyolu caddesi kenarındaki Koca Sinan Paşa Külliyesi, Eminönün'deki Yenicami de Davud Ağa'nın diğer eserlerindendir.

  • 19
  • 28
MİMAR SİNAN’IN MİRASINI DEVAM ETTİRDİ
MİMAR SİNAN’IN MİRASINI DEVAM ETTİRDİ

Osmanlı'daki Türk mimarisinin Mimar Sinan'la başlayıp gelişen klasik dönemini onun gelenekleriyle devam ettiren mimardı. Eserleri onun Türk klasik üslubun bazı yeniliklerle sürdürülen bir usta mimar olduğunu gösterir.

  • 20
  • 28
MİMAR SEDEFKÂR MEHMED AĞA
MİMAR SEDEFKÂR MEHMED AĞA

Kanûnî Sultan Süleyman zamanında 970 (1562-63) yılında Rumeli'den devşirme olarak getirilen Mimar Sedefkar Mehmed Ağa, mimar başı olmadan önce 8 yıl su nazırı olarak görev yaptı. Mimar Sinan'ın yetiştirdiği mimarlardan biri olan Mehmed Ağa, pek çok esere imzasını attı.

İnşa ettiği eserlerin başında Sultanahmet Cami gelir. Sultanahmet Cami'nin inşasından sonra Sultan I. Ahmed tarafından kendisine vezirlik makamı verildi.

  • 21
  • 28
SEDEFKÂR MEHMED AĞA’NIN DİĞER ESERLERİ
SEDEFKÂR MEHMED AĞA’NIN DİĞER ESERLERİ

Kâbe'nin tamiratı, Üsküdar ve Samsun / Ladik'te Sultan I. Ahmed camileri, Beylerbeyi'nde İstavroz Mescidi, Üsküdar'da Kavak Sarayı Mescidi, Güngören'de (Vidos) Sultan II. Osman Camii, Sultan III. Mehmed Türbesi, Eyüp Sultan Türbesi önüne ilâve ve Sultan I. Ahmed Sebili, Alemdar, Tophane, Haydarpaşa, Üsküdar, Haliç'te eski Tersane Sarayı'nda ve Çatalca-Çorlu arasında eski Kınık kasabasında Sultan I. Ahmed çeşmeleri, Galata'da Sultan II. Osman Çeşmesi, İbrâhim Paşa Sarayı'nda tamirat, İstavroz Sarayı'nda ilâveler, Tersane Sarayı'nda Has Oda Kasrı, Beşiktaş'ta ve Topkapı Sarayı'nda Sultan I. Ahmed kasırları, Topkapı Sarayı ve Edirne Sarayı'nda imar faaliyetleri, Edirne'de Ekmekçizâde Ahmed Paşa Köprüsü ve Kervansarayı, Uzunköprü'de Sultan II. Murad Camii ve Köprüsü'nün tamiri, İstanbul Zindankapı dışında kendi adına bir çeşme, Arnavutluk / İlbasan'da kendi adına cami, hamam ve çeşmeler onun eserleridir.

  • 22
  • 28

Yumuşak huylu, alçakgönüllü, dinine bağlı ve akıllı bir kişi olan Mimar Sedefkar Mehmed Ağa, üstünlüklerini gizler onlarla övünmezdi. Devrin bilginleri, şeyhleri, sultanları ve vezirleriyle sohbet etmeyi severdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN