Arama

Osmanlı'nın eşsiz mimarları

Üç kıtaya hükmeden Osmanlı, aynı zamanda mimari sahada da mührünü vurdu. Mimar Sinan'dan Kemaleddin Bey'e kadar dünyanın dört bir yanına eşsiz eserler bıraktılar. Asırlara meydan okuyan yapıtlar meydana getiren Osmanlı'daki bu mimarlar kimdi? İşte sizler için Osmanlı'nın eşsiz mimarlarını derledik.

  • 2
  • 28
DEHASI KEŞFEDİLİNCE KADERİNE TERK EDİLMEDİ
DEHASI KEŞFEDİLİNCE KADERİNE TERK EDİLMEDİ

Pek çok örnekte olduğu gibi sonuçta Hristiyan bir ailenin çocuğu olan Sinan'ın Osmanlı kültüründe yıkanmış bir Müslüman tasarımcı olarak bütüne katılabilmesi için yeterince kabiliyetli olduğu fark edildi; böyle bir çocuğun köyünde kaderine terk edilmesi yerine, onu Osmanlı seçkinlerine dâhil etmek üzere gerekli işlem başlatıldı. Çocukluğundan beri Türkçe konuşulan bir aile çevresinde büyümüş olan Sinan daha çok Karamanlı cemaatine yakın veya mensuptu.

Hangi tarihte devşirildiği bilinmemekle birlikte İstanbul'a geldiğinde yirmi iki yaşında olduğu ileri sürülür. Bu bakımdan onun 1491 yılından önce doğduğu kabul edilir.

  • 3
  • 28
MİMAR SİNAN’IN EĞİTİMİ
MİMAR SİNAN’IN EĞİTİMİ

Sinan'ın hayranlık uyandıran büyük yapılarla süslü İstanbul'un en canlı noktasında, sultanın sarayına ve Ayasofya Camii'ne yakın bir yerde Atmeydanı'na bakan bir okulda eğitimine başladı. Acemi Oğlanlar ocağında eğitimine başlayan Sinan, daha küçük yaşlarda olan mimarlığa yatkınlığı ileriki yaşlarda uygulamalı derslerle geliştirdi. Bu eğitiminin de ne kadar sürdüğü belli değildir.

  • 4
  • 28
MİMAR SİNAN’I ETKİLEYEN YAPILAR NELERDİ?
MİMAR SİNAN’I ETKİLEYEN YAPILAR NELERDİ?

Bu sırada kendi isteğiyle neccarlık sanatına eğilim gösterdiğini bizzat kendisi belirtir. Yavuz ve Kanuni derinin çoğu savaşına katılan Sinan, bu seferlerle mimari açıdan o devrin zirve şehirlerini görme fırsatı yakaladı. Selçuklu ve Safevî dönemi yapıları kadar antik yapılar ve Mısır piramitlerinin onu çok etkilediği, mimari-şehir ilişkileri konusunda zengin bir birikim kazandırdı.

Haseki olarak katıldığı Boğdan seferinde Prut nehri üzerinde bir köprü kurularak ordunun karşı yakaya geçirilmesi istendiğinde Lutfi Paşa'nın tavsiyesi üzerine bu iş kendisine havale edildi.

  • 5
  • 28
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAKİ MİMARİ ESERLERİ İNCELEDİ
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAKİ MİMARİ ESERLERİ İNCELEDİ

25 yaşından 50 yaşına kadar hayatı savaş meydanlarında geçti. Mimari kişiliğinin yanında asker olan Sinan, doğuda Tebriz'den batıda Almanya'dan, güneyde Mısır'dan kuzeyde Moskova'ya kadar geniş bir coğrafyayı karış karış gezerek mimari açıdan inceledi.

  • 6
  • 28
13 GÜNDE YAPTIĞI KÖPRÜ İLE EFSANE OLDU
13 GÜNDE YAPTIĞI KÖPRÜ İLE EFSANE OLDU

Kırk sekiz yaşında olduğu bir sırada su üzerinde uyguladığı ahşap inşaat teknolojisindeki ustalığını gözler önüne seren Sinan'ın, on üç günde yaptığı köprü âdeta efsane oldu.

Bu inşaatın ardından köprüyü korumak için bir kule yapılması teklifine karşı çıktı, hatta bu sebeple Lutfi Paşa ile tartıştı, bundan dolayı başına bir iş geleceği hususunda endişe içine dahi düştü. Fakat umduğunun aksine Lutfi Paşa onu takdir etti, "Acem Alisi" adıyla tanınan mimarbaşının ölümünden (1537) sonra Sinan'ı bu göreve getirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN