Arama

Osmanlı'nın eşsiz mimarları

Üç kıtaya hükmeden Osmanlı, aynı zamanda mimari sahada da mührünü vurdu. Mimar Sinan'dan Kemaleddin Bey'e kadar dünyanın dört bir yanına eşsiz eserler bıraktılar. Asırlara meydan okuyan yapıtlar meydana getiren Osmanlı'daki bu mimarlar kimdi? İşte sizler için Osmanlı'nın eşsiz mimarlarını derledik.

  • 6
  • 28
13 GÜNDE YAPTIĞI KÖPRÜ İLE EFSANE OLDU
13 GÜNDE YAPTIĞI KÖPRÜ İLE EFSANE OLDU

Kırk sekiz yaşında olduğu bir sırada su üzerinde uyguladığı ahşap inşaat teknolojisindeki ustalığını gözler önüne seren Sinan'ın, on üç günde yaptığı köprü âdeta efsane oldu.

Bu inşaatın ardından köprüyü korumak için bir kule yapılması teklifine karşı çıktı, hatta bu sebeple Lutfi Paşa ile tartıştı, bundan dolayı başına bir iş geleceği hususunda endişe içine dahi düştü. Fakat umduğunun aksine Lutfi Paşa onu takdir etti, "Acem Alisi" adıyla tanınan mimarbaşının ölümünden (1537) sonra Sinan'ı bu göreve getirdi.

  • 7
  • 28
ÜÇ KITAYA OSMANLI’NIN MİMARİ ALANDAKİ MÜHRÜNÜ VURDU
ÜÇ KITAYA OSMANLI’NIN MİMARİ ALANDAKİ MÜHRÜNÜ VURDU

Mimar Sinan bu makamda 50 sene, üç kıtada Osmanlı'nın mimari sahada mührünü vurdu. Daha sonra çıraklık eserim diyeceği Kanuni'nin oğlu Şehzade Mehmet için cami yaptı. Bu Şehzadebaşı Camii inşaatı tam 5 yıl sürdü. Daha sonra çıraklık eserim dediği Süleymaniye Cami inşaatına başlayan mimar Sinan, bu camiyi 7 senede tamamladı. Mimar Sinan, bu camiyle ilgili şöyle der: "Süleymaniye'de kullandığım dört büyük mermer sütunun her biri bir diyardan gelmiştir. Bunlardan kıztaşı dedikleri sütun, Bizans zamanı dikilmiş minare kadar uzun bir taştı. Sütunlardan biri gemiyle ta Mısır İskenderiyesi'nden getirildi. Diğeri Baalbek'den Akdeniz'e kadar sürülüp oradan deniz yoluyla İstanbul'a taşındı. Dördüncü sütun da Topkapı Sarayı'ndan söküldü. Cami için lazım olan bütün ak mermerler, Marmara Adası'ndan kesilip getirildi. Yeşil mermerler Arabistan'dan somaki mermerler başka diyarlardan getirildi. Kapılar abanos ağacından yapılıyor, en değerli sedefkârlar tarafından işleniyordu. Hattatların en büyüğü Karahisar, kubbeye emsalsiz bir hatla bir ayet-i kerime yazdı"

  • 8
  • 28
SÜLEYMANİYE’NİN YAPIMINDAKİ SIR
SÜLEYMANİYE’NİN YAPIMINDAKİ SIR

Rivayete göre, Kanuni Sultan Süleyman bir gece rüyasında Resul-i Ekrem Efendimizi gördü. İkisi, Haliç'i ve Boğaz'ı gören bir tepedeydi. Peygamber Efendimiz, Sultan'a oraya bir cami yaptırmasından bahsediyordu ve mihrabı ile minberinin yerini tarif ediyordu.

Ertesi gün, Kanuni hemen Mimar Sinan'ı çağırdı. Onu rüyasındaki tepeye götürdü ve tam rüyasını anlatırken Sinan "Sultanım, mihrabı burada, minberi burada olsun…" deyince Kanuni şaşırdı.

Sinan sakince, "Dün geceki kutlu ziyaretinizde ben de iki adım arkanızdaydım" diyecekti.

  • 9
  • 28
SİNAN’IN ESERLERİ ASIRLARA NASIL MEYDAN OKUDU?
SİNAN’IN ESERLERİ ASIRLARA NASIL MEYDAN OKUDU?

Mimar Sinan, caminin temeli kazıldıktan sonra birkaç sene temele kazık çaktı ve bekledi.

Bu bekleyiş, o dönem usta mimarın işi ağırdan aldığı dedikodularına sebep olmuştu. Hâlbuki o, zeminin sıkılaşmasını ve oturmasını istiyordu. Yapı bu sayede asırlara meydan okudu.

  • 10
  • 28
İMKÂNSIZ DENİLEN İŞLERE İMZA ATTI
İMKÂNSIZ DENİLEN İŞLERE İMZA ATTI

1572 senesinde de Mimar Sinan'ın daha sonra ustalık eserim dediği, Selimiye Camisinin inşasının üç sene gibi kısa sürede bitirdi. İslam mimarisini seleflerinden aldığı noktadan saha ileri noktaya taşıyan Sinan, burada Ayasofya'nın kubbesinden daha büyük bir kubbe inşa etti. Bu ilmi alanda ne kadar ileride olduğunu göstermesi açısından önemlidir. 31.28 metre çapındaki bu kubbe o dönemde imkânsız görülüyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN