Arama

Osmanlı'nın ihtişamlı saltanat geleneği: Kılıç alayı

Osmanlı'nın saltanat geleneği kılıç töreni, tarihi kaynaklarda "taklid-i seyf, takallüd-i şemşir" olarak da geçerdi. Bu adetin kesin tarihi belli olmasa da Peygamber Efendimizin savaşlarda kılıç kuşandığı bilinirdi. Kılıç alayı, Osmanlı'nın en ihtişamlı saltanat geleneğiydi. Yeni hükümdarın halk içine ilk çıkışı, kılıç kuşanma münasebetiyle tertiplenen alayla olurdu. Avrupa'daki taç giyme töreni, Osmanlı'daki kılıç kuşanmaya denk gelirdi. İstanbul'un fethinden sonra kılıç kuşanma merasimi, Peygamberimizin mihmandarı Eyüp Sultan'ın türbesinde icra edilirdi. Peki, kılıç merasimi nasıl icra edilirdi? Padişahlara kim kılıç kuşatırdı?

  • 7
  • 18
SULTANLARIN KILIÇ KUŞANMA MERASİMİ
SULTANLARIN KILIÇ KUŞANMA MERASİMİ

Kılıç alayının hareketi sırasında "buçukçu" denilen görevlilerin yeni padişah adına kesilmiş çil akçeleri etrafa saçmaları tören gereğindendi.

Alayla yola çıkan sultan, ilk olarak yemek için, hazırlıklarını akşamdan tamamlayan bir konağa götürülürdü. Biraz dinlenip yemeğini yedikten sonra padişah atına biner ve devlet erkânın refakatiyle türbeye gelirdi. Şeyhülislam dua okuduktan sonra padişah iki rekat namaz kılardı. Namazdan sonra kendisine kılıcı hürmetle öperdi. Ardından vazifelendirilen kişi beline kılıcı kuşatırdı. Merasim sonunda kurbanlar kesilir, fakir fukaraya sadakalar dağıtılırdı.

  • 8
  • 18
PADİŞAHLARIN KUŞANDIKLARI KILIÇLAR
PADİŞAHLARIN KUŞANDIKLARI KILIÇLAR

Padişahlar, Peygamberimizin, Hazreti Ömer'in, Halid bin Velid'in, Osman Gazi'nin, Yavuz Sultan Selim'in kılıçlarını kuşanırlardı. IV. Murad, Peygamberimizin ve Yavuz Sultan Selim'in kılıçlarını kuşanmıştı.

Kılıç kuşatma görevi her zaman aynı makamda olmadı. Bazı dönemlerde Peygamberimizin soyundan gelenlerin temsilcisi olan nakşibüleşraf, şeyhülislam veya Mevlânâ soyundan gelen çelebi efendinin kılıç kuşatabilirdi.

Yıldırım Bayezid ve II. Murad'a Bursa'da Emir Sultan kılıç kuşatmıştı. 16. yüzyılın sonlarından itibaren Eyüp'te kılıç alayları yapılmaya başlandı. Edirne'de tahta çıkan II. Mustafa ve II. Ahmed ise Eski Camii'de kılıç kuşandı. Cülûsun on beşinci günü yeni padişahın Mukaddes Emanetler Dairesi'ne gitmesi ve kayıt defterlerini gözden geçirmesi de âdetti.

  • 10
  • 18

Sultan I. Ahmed'e şeyhülislam Ebü'l-Meyâmin Mustafa Efendi, Sultan I. Mustafa, II. Osman, IV. Mehmed, II. Süleyman, III. Selim, I. Abdülhamid, Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamid'e şeyhülislâm; Sultan II. Ahmed, III. Osman, I. Mahmud, IV. Mustafa ve II. Mahmud'a nakibüleşraf; Sultan III. Mustafa ile I. Abdülhamid'e her ikisi kılıç kuşatırken; Sultan III. Ahmed'e nakibüleşraf, silahtar ve yeniçeri ağası beraberce kılıç kuşatttı. Sultan IV. Murad'a hocası Üsküdarlı şeyh Aziz Mahmud Hüdâî kılıç kuşattı.

Osmanlı'nın ilmiyle yol gösteren 5 şeyhülislamı

  • 11
  • 18
FATİH’İN TÜRBESİ MUHAKKAK ZİYARET EDİLİRDİ
FATİH’İN TÜRBESİ MUHAKKAK ZİYARET EDİLİRDİ

Kılıç kuşanma merasimi sona erince, padişah deniz yoluyla gelmişse karadan, kara yoluyla gelmişse de denizden, nadiren de karadan geldiği hâlde yine karadan, tekrar alayla saraya dönerdi. Denizden gelindiği için ziyaret edilemeyen Fatih'in türbesi, dönüşte mutlaka ziyaret edilirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN