Osmanlı'nın ilk baskı eserleri
Müteferrika matbaası bastığı eserler ile matbuat dünyamıza yeni bir soluk getirdi. Evvelden katipler tarafından kopyalanan eserler, matbaa yoluyla hızlı bir şekilde okurların istifadesine sunuldu. Bu matbaada basılan on yedi eser Osmanlıların ilk baskı eserleri olarak kabul edilir. Müteferrika'nın çabaları ile başlayan matbaa maceramız, ilmi serüvenimizi destekleyerek yazmalardaki hataların önüne geçti.
Giriş Tarihi: 14.03.2022
16:31
Güncelleme Tarihi: 03.10.2022
16:48
📌 İbrahim Müteferrika'nın eseri olan "Füyûzât-ı mıknatısıyye" pusulalar ve mıknatıslar hakkında temel bilgiler verir. Kitap çeviri ve derlemeler ile bir araya getirilir. Ayrıca eserde coğrafi olarak enlem ve boylamlar a dair malumat verildikten sonra hesaplamaları da gösterilir.
İbrahim Müteferrika kimdir?
1670 - 1747 yılları arasında yaşayan devlet adamı ve yayımcı dır. Osmanlı topraklarına matbaa getirerek var olan eserlerin basımını hızlandıran Müteferrika bu yönü ile Osmanlı ilmi hazinesini korumaya çalışan bir ilim insanı dır.
İbrahim Müteferrika ve ilk matbaamızın sırları
📌 Batılılar ve bilhassa Yunanların coğrafya alanında Müslümanlardan daha ileride olduğunu kabul edemeyen Kâtib Çelebi büyük bir emek ve özveri ile hazırladığı "Cihânnümâ " adlı eseri ile bu alandaki eksiği gidermeyi amaçlar. Eserine altı sonra bir de ilave yapan Çelebi, bu şekilde eksiklikleri ortadan kaldırır. Eser içerisinde bulunan 39 harita ile İslam coğrafyacılığının en mühim metinlerinden biridir.
İbrahim Müteferrika kimdir?
1670 - 1747 yılları arasında yaşayan devlet adamı ve yayımcı dır. Osmanlı topraklarına matbaa getirerek var olan eserlerin basımını hızlandıran Müteferrika bu yönü ile Osmanlı ilmi hazinesini korumaya çalışan bir ilim insanı dır.
Osmanlı'nın basılan ilk eserlerinden "Kitab-ı Cihannüma" hakkında bilgiler
Cihânnümâ içinden bir çizim
◼ "Cihânnümâ" Osmanlı'nın ilk sistematik coğrafya kitabıdır. İlk basması Topkapı Sarayı'nda bulunan "Cihânnümâ " içerisinde sosyal bilimlere dair geniş malumat barındırır. 698 sayfa olarak basılan eserin yaklaşık 325 sayfası Müteferrika'nın ilavelerinden müteşekildir. Arz, okyanus ve kıtalar dan bahseden eser, alanında yazılacak kendisinden sonraki eserler için geniş ve mühim bir zemin teşkil eder.
Osmanlı'nın ilk eserlerinden 'Kitab-ı Cihannuma' restore edildi
📌 Şeyhülislam Abdürrahim Efendi 'ye sunulan eser, Hz. Adem'den (AS) eserin yazılış tarihine kadar olan belli başlı tarihi olayları anlatır. Tarihçilerin emin olamadıkları mesele ve tarihleri büyük bir özverili çalışma ile tespit eden Kâtib Çelebi, eserinden temel tarihi olayları belli bir sıraya göre ele alır.
Kâtib Çelebi kimdir?
1609 - 1657 yılları arasında yaşayan Kâtib Çelebi, kitaplara düşkün, alim bir şahsiyettir. Kaleme aldığı eserleri ile Osmanlı zirve döneminin ilme yansıyan ismi olarak kabul edilen Kâtib Çelebi , ülkemizde olduğu kadar Batı ülkelerinde de takdir edilen sembol bir isimdir.
Osmanlı'nın ünlü denizcileri