Arama

Osmanlı'nın ilk fethettiği kale: Karacahisar

Eskişehir'de, Osman Bey tarafından fethedilip ilk hutbenin okutulduğu, ilk sikkenin basıldığı Karacahisar Kalesi, Osmanlı'nın kuruluş yıllarına ilişkin önemli bilgiler barındırır. Osmanlı'nın ilk fethettiği kale olması özelliğinin yanı sıra, konumu ve mimari özellikleri itibariyle de "Kastron" ya da "Kale Kent" olarak adlandırılan yerleşimlerin özelliklerini yansıtır. İşte Eskişehir'in güneybatısında bulunan Karacahisar Kalesi hakkındaki tarihsel bilgiler...

  • 3
  • 13
Dorileon ve Miryokefalon savaşları
Dorileon ve Miryokefalon savaşları

Karacahisar Kalesi'nin de içerisinde yer aldığı Frigya bölgesi Orta Çağ boyunca Bizans İmparatorluğu ile Türkler arasında önemli bir stratejik nokta olarak tanımlanır. Karacahisar'a yaklaşık 7 km mesafede yer alan Dorileon ve Miryokefalon savaşları 11. ve 12. yüzyıllarda bölgedeki hâkimiyet mücadelelerini ortaya koyar. Bu savaşlar sonrasında Bizans'ın bölgedeki gücünün önemli ölçüde azaldığı ve hâkimiyet alanının oldukça daraldığı anlaşılır.

  • 4
  • 13
Bizans kalelerinin yıkılması ve dengelerin değişmesi
Bizans kalelerinin yıkılması ve dengelerin değişmesi

Özellikle Miryokefalon savaşı sonrasında II. Kılıçarslan ve Manuel Komnenos arasında yapılan anlaşma uyarınca Dorileon başta olmak üzere bölgedeki Bizans kalelerinin yıkılması bölgedeki hâkimiyet dengelerini tamamen değiştirmiştir.

  • 5
  • 13
Askeri ve siyasi yapıda değişiklikler
Askeri ve siyasi yapıda değişiklikler

1204 yılında İstanbul'un Latinler tarafından işgal edilmesi sonrasında Bizans İmparatorluğu'nun İznik kentini başkent olarak belirlemesi 13. yüzyılda bölgenin askerî ve siyasi yapısında kısmen de olsa değişikliğe sebep olmuştur.

  • 6
  • 13
Osman Gazi'nin bölgede giderek artan hâkimiyeti
Osman Gazi’nin bölgede giderek artan hâkimiyeti

13. yüzyılın ortalarında; önce Ertuğrul Gazi, sonrasında Osman Gazi'nin bölgede giderek artan bir hâkimiyet alanından söz etmek mümkündür. Karacahisar Kalesi'nin tarihsel süreç içerisindeki önemli konumu; Osman Gazi'nin bölgedeki gücünün artması ve bu durumdan rahatsız olan bölge tekfurlarının Karacahisar Tekfuru'nun önderliğinde bir ittifak kurmaları ile devam eden süreçte ortaya çıkmaktadır.

  • 7
  • 13
Osmanlı Beyliği'nin kuruluş evresindeki önemli yerleşimler
Osmanlı Beyliği’nin kuruluş evresindeki önemli yerleşimler

Bu ittifakı bozmak için Osman Gazi tarafından Karacahisar Kalesi 1288 yılında kuşatılarak ele geçirilmiştir. Karacahisar Kalesi'nin Osman Gazi tarafından ele geçirilmesi, iskân edilmesi süreci kroniklerde anlatılmaktadır. Söğüt ve Domaniç bölgesinde yerleşmiş olan Osman Gazi'nin; kalenin alınması sonrasında Eskişehir'e yerleşmesi ve Osmanlı Kroniklerinde belirtildiği üzere Karacahisar Kalesi'nde kendi adına hutbe okutup sikke bastırdığı yönündeki bilgiler Karacahisar'ın Osmanlı Beyliği'nin kuruluş evresinde önemli yerleşimler arasında tanımlanmasında belirleyici olmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN