Arama

Osmanlı'nın ilk konservatuvarı: Darülelhan

"Nağmeler evi" anlamını taşıyan Darülelhan, Osmanlı'nın ilk resmi müzik okuluydu, bugünkü ifadesiyle konservatuvarı... Doğu ve Batı müziği eğitiminin verildiği kurumda, Türk musiki repertuarını notaya almak ilk amaçtı. Peki, hangi ünlü sanatkarlar Darülelhan'ın öğretim kadrosunda yer alıyordu? Osmanlı döneminde dört yıl kadar eğitim vermiş kısa soluklu bu kurum, neden kapatılmak zorunda kaldı? İşte tarihimizin ilk resmi konservatuvarı Darülelhan hakkında detaylar...

🎵Ağır savaş şartları her şeyi olduğu gibi Darülbedayi de etkiledi. I. Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine Antoine ülkesine dönünce okulun resmen açılışı ertelendi, bu arada Garp mûsikisi bölümü de kapatıldı.

Tiyatro ve şark musikisi bölümü çalışmalarını sürdürüyorken mali sıkıntılara dayanamayan musiki de Mart 1916'da kapanmak zorunda kaldı.

Geleneksel Türk müziğine ışık tutan güfte mecmuaları

  • 4
  • 14
KAPATILAN BÖLÜMÜN YERİNE DARÜLELHAN MUSİKİ OKULU AÇILDI
KAPATILAN BÖLÜMÜN YERİNE DARÜLELHAN MUSİKİ OKULU AÇILDI

🎵Kuruluş amacı ve vizyonuyla müzik tarihimizde önemli bir yere sahip olan Darülbedayi'nin yarım kalmış bir faaliyet olması, beraberinde başka çabaları da meydana getirdi.

En sonunda Mûsiki Encümeni tarafından hazırlanan tâlimatnâme gereğince erkeklere ve kadınlara ayrı ayrı eğitim vermek üzere "Dârü'l-elhân" adıyla bir mûsiki okulunun açılmasına karar verildi.

🎵Encümenin fahrî reisi Yûsuf Ziyâ Paşa önerisiyle kurum "Dârülelhan" olarak adlandırıldı. İşte Osmanlı'nın müstakil olarak açılan ilk konservatuvarının serüveni böylece başlamış oldu…

İlk Türk operasının bestecisi Ahmet Adnan Saygun

  • 6
  • 14
DARÜLELHAN NERELERDE HİZMET VERDİ?
DARÜLELHAN NERELERDE HİZMET VERDİ?

🎵İlk çalışmalarına Cağaloğlu'nda Himâye-i Etfâl sokağında bir konakta başlayan Darülelhan, sonrasında faaliyetlerine Şehzadebaşı'nda devam etti.

🎵Kadın erkek ayrı olarak hizmet verdiği için erkekler bölümü Şehzadebaşı'nda Fevziye caddesindeki bir konakta, kadınlar bölümünün ise yine aynı semtte başka bir binada açılış merasimleri yapıldı.

🎵Dârülelhan'ın faaliyet gösterdiği son bina, Şehzadebaşı'ndaki Damad İbrâhim Paşa Külliyesi'nin arkasında bulunduğundan burası halen Dârülelhan sokağı adıyla anılmaktadır.

Türk müziğinin temelini oluşturan bestekar: Rauf Yekta Bey

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN