Arama

Osmanlı'nın ilk konservatuvarı: Darülelhan

"Nağmeler evi" anlamını taşıyan Darülelhan, Osmanlı'nın ilk resmi müzik okuluydu, bugünkü ifadesiyle konservatuvarı... Doğu ve Batı müziği eğitiminin verildiği kurumda, Türk musiki repertuarını notaya almak ilk amaçtı. Peki, hangi ünlü sanatkarlar Darülelhan'ın öğretim kadrosunda yer alıyordu? Osmanlı döneminde dört yıl kadar eğitim vermiş kısa soluklu bu kurum, neden kapatılmak zorunda kaldı? İşte tarihimizin ilk resmi konservatuvarı Darülelhan hakkında detaylar...

  • 6
  • 14
DARÜLELHAN NERELERDE HİZMET VERDİ?
DARÜLELHAN NERELERDE HİZMET VERDİ?

🎵İlk çalışmalarına Cağaloğlu'nda Himâye-i Etfâl sokağında bir konakta başlayan Darülelhan, sonrasında faaliyetlerine Şehzadebaşı'nda devam etti.

🎵Kadın erkek ayrı olarak hizmet verdiği için erkekler bölümü Şehzadebaşı'nda Fevziye caddesindeki bir konakta, kadınlar bölümünün ise yine aynı semtte başka bir binada açılış merasimleri yapıldı.

🎵Dârülelhan'ın faaliyet gösterdiği son bina, Şehzadebaşı'ndaki Damad İbrâhim Paşa Külliyesi'nin arkasında bulunduğundan burası halen Dârülelhan sokağı adıyla anılmaktadır.

Türk müziğinin temelini oluşturan bestekar: Rauf Yekta Bey

  • 8
  • 14
DARÜLELHAN’IN KURULUŞ AMACI NEYDİ?
DARÜLELHAN’IN KURULUŞ AMACI NEYDİ?

🎵Kurum musiki hocası yetiştirmeye yönelik bir eğitim ve öğretim programıydı. Dârülelhan tâlimatnâmesinde Garp mûsikisine de yer verilmekle beraber Türk mûsikisinin ağırlıklı olarak ele alınıyordu.

Darülelhan'ın ilk amacı Klasik Türk Mûsikîsi repertuarını notaya almak ve gerekli tashihatları yapmaktı.

  • 9
  • 14
DARÜLELHAN MEKTEBİNİN PROGRAMI NASILDI?
DARÜLELHAN MEKTEBİNİN PROGRAMI NASILDI?

Konservatuvar eğitim modelinin benimsendiği bu okulda dönemin Batı konservatuvarlarından ayrı olarak üç mûsikî türünde müfredat uygulandığı görülüyordu.

🎵Halk mûsikîsi icra anlamında uygulanmasa da nazari olarak işlenmekteydi. Ayrıca ilk türkü derleme çalışmaları yine bu okulun çatısı altında başladı.

  • 10
  • 14

🎵Mektebin programında nazariyat, solfej, Türk dinî mûsikisi, Türk mûsikisi usulleri, Türk mûsikisi aletleri, gınâ (şan) gibi derslerin yanı sıra viyolonsel, piyano, kompozisyon ve mûsiki tarihi de yer almaktaydı.

🎵Öğrenim süresi ilk mektepten sonra dört yıl olarak belirlenen Dârülelhan'ın ayrıca ilmî çalışmalar yapmak, değerli mûsiki eserlerini notaya alarak tesbit etmek ve yayımlamak, folklor araştırmaları yapmak gibi görevleri de vardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN