Arama

Osmanlı'nın ilk uçağı ✈

Osmanlı, henüz erken olarak adlandırılabilecek bir dönemde, hava donanmasına sahipti. "Osmanlı" ve "Prens Celaleddin" isimli ilk iki uçağı ise Osmanlı tarihi açısından oldukça önemliydi. Peki, Osmanlı ve Prens Celaleddin uçaklarının önemi neydi? İlklere imza atan Prens Celaleddin uçağı neden düştü?

Uçak satın alınırken Mahmut Şevket Paşa, ödenek için Muavenet-i Milliye Cemiyeti'ne konuyu götürdü. Cemiyetten tahsis edilen paraya Mahmut Şevket Paşa 30 altın ekledi. Daha sonra Prens Celaleddin ve Sultan Reşad'da maddi yardımda bulundu.

Fransa'dan getirilen üç uçaktan birine "Osmanlı" diğerine "Prens Celalettin" ismi verildi. Eğitim amaçlı kullanılan uçaklardan ikisi tek kişilik, biri de iki kişilikti.

Tüm engellemelere rağmen istikbalini göklerde arayan adam

  • 5
  • 12
OSMANLI’NIN SAVAŞTA İLK KEZ KULLANDIĞI UÇAK
OSMANLI’NIN SAVAŞTA İLK KEZ KULLANDIĞI UÇAK

Osmanlı, çok erken tarihlerde havacılığın önemini kavrayıp uçakları ordusuna dâhil etmek için tedbir aldı. Bu amaçla oluşturduğu Yeşilköy Hava Mektebi'nde yılda 15-20 pilot yetiştirilmesi hedefleniyordu.

Yeşilköy Hava Mektebi'nde yetişen havacılarımız Balkan Harbi ve Çanakkale müdafaasında vazife aldı. Balkan Savaşları çıktığı zaman, Osmanlı ordu envanterinde eğitim uçakları dâhil 17 uçak bulunuyordu. 9 savaş ve 4 eğitim uçağıyla girdiği savaşta istenilen başarı elde edilememiş bundan dolayı da 4 uçak kaybedildi.

I. Dünya Savaşı sırasında 20'den fazla uçağı olan Osmanlı, bunları savaş sırasında aktif olarak kullandı.

Havacılık tarihinin gizemi çözülemeyen 3 olayı

  • 6
  • 12
OSMANLI PİLOTUNDAN BİR İLK
OSMANLI PİLOTUNDAN BİR İLK

Tarih 26 Nisan 1912 gösterdiğinde ilk defa, bir Osmanlı pilotu olan Fesa Bey Türk toprakları üzerinde uçtu.

Bugünkü Atatürk Havalimanı'nda askeri apronda yer alan düzlükten havalanarak uçuşunu gerçekleştirdi. Yüzbaşı Mehmet Fesa Bey'in bu uçuşu günümüzde "Pilotlar Günü" olarak kutlanıyor.

  • 7
  • 12
İLK UZUN MESAFELİ UÇUŞU YAPAN PRENS CELALEDDİN UÇAĞI
İLK UZUN MESAFELİ UÇUŞU YAPAN PRENS CELALEDDİN UÇAĞI

29 Eylül 1913 tarihinde sona eren Balkan Savaşlarından sonra Teğmen Nuri Bey, rasıt olarak Edirne Telgraf Müfrezesinden Hami Bey'i de alarak 24 Ekim 1913 tarihinde Prens Celaleddin isimli uçakla Edirne- İstanbul uçuşunu gerçekleştirdi.

Edirne-Babaeski-Çorlu-Çatalca rotasını takip eden uçak 3 saatlik bir yolculuktan sonra Yeşilköy'e indi. İlk uzun mesafeli uçuş nedeniyle 10 altınla mükâfatlandırıldılar.

  • 8
  • 12
İSTANBUL-KAHİRE SEFERİ
İSTANBUL-KAHİRE SEFERİ

Harbiye Nazırı Enver Paşa tarafından iki tayyarelik bir filonun Kahire'ye gitmesi kararlaştırıldı. Bu yolculuğa Bleriot marka "Muavenet-i Milliye" uçağıyla, Duperdussin marka "Prens Celaleddin" uçağı katıldı.

Bleriot marka uçağı ile Pilot Yüzbaşı Fethi Bey ve yardımcısı Rasıt Üsteğmen Sadık Bey; Prens Celaleddin uçağını ise Pilot Teğmen Nuri Bey ve Rasıt Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey uçacaktı.

*Bleriot marka uçak Fransız Louis Bleriot tarafından yapılan ve 25 Temmuz 1909 yılında havalanan uçaktı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN