Arama

Osmanlı’nın ilk uzay romanı

Bilim kurgunun bizlere sunduğu fantastik yaşam, günümüz dünyasında hayatın zorluklarına karşı bir kaçış noktası oluşturarak, hayal dünyamızı zenginleştiriyor; ufkumuzu açarak başka evrenlere kapı aralıyor. Osmanlı döneminde de edebiyatımızda bilim kurgu eserlerinin kaleme alındığını biliyor muydunuz? Ya da Osmanlı'nın ilk uzay romanının adını? "Bugünün gerçekleri dünün hayalleridir" sözünün kanıtı niteliğinde, bilim kurguya dair bir asır öncesinin hayal dünyasına gidiyoruz…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 12
  • 13
MÜSLÜMANLARIN ‘MEGALİ İDEASI’
MÜSLÜMANLARIN ‘MEGALİ İDEASI’

Hasan Rûşenî Barkın'ın 1914'te kaleme aldığı "Rûşenî'nin Rüyası - Müslümanların 'Megali İdeası' Gaye-i Hayâliyesi" adlı eser, 100 yıl sonrasını konu alır.

🔹 Eser, Osmanlı'nın başkenti İstanbul'da, sömürgecilerden bağımsızlığını kazanan Hindistan'da ve Endonezya'nın Java Adası'nda geçer.

🔹 Türk bir gezginin Hint bir yazarı ziyareti için yola çıkması ile başlayan eserde ana karakter, daha sonra İstanbul'a döndüğünde şehrin çok gelişmiş olduğunu; Beyazıt, Beyoğlu ve Boğaziçi'nin tepelerinde büyük trenlerin uçtuğunu; Haliç üzerinde pek çok köprü kurulduğunu görmüştür.

🔹 Yazarın tasavvur ettiği dünya aynı zamanda İslam ülkelerinin egemenliğindeki bir dünyadır. İslam ülkelerinin hiçbirinde Hristiyanlara ve Avrupalılara ait hiçbir kültürel iz kalmamıştır.

(x) 🚀 Uzay Baronları'ndan alıntılar

  • 13
  • 13
BİLİM KURGUYA KONU OLAN İKİNCİ ŞEHİR: ANKARA
BİLİM KURGUYA KONU OLAN İKİNCİ ŞEHİR: ANKARA

Refik Halid Karay'ın 1921'de kaleme aldığı "Hülya Bu Ya…" adlı eser ise diğerlerinden farklı olarak İstanbul'da değil Ankara'da geçer.

🔹 Zaman olarak uzak bir geleceğin değil; o günün dünyasının yani 1921 yılının konu alındığı eserde, Refik Halid Karay, bilimsel ve teknolojik açıdan Batı ülkelerini geride bırakmış bir Ankara tahayyülü oluşturmuştur.

🔹 Amerikalı bir gezginin Ankara'ya dair seyahat izlenimlerinin aktarıldığı tasavvuru ile yola çıkılan bu eserde, Ankara'da az bir zamanda muazzam teknolojik atılımlar gerçekleşmiş; "kendiliğinden hareket eden yollar" icat edilmiştir.

🔹 Meclis'in yerinin boş olduğu; çünkü milletvekillerinin zaman kaybetmemek amacıyla "konuşucu" ve "sesli bir telefon" kullanarak işlerini bulundukları yerden takip ettikleri anlatılmıştır. Meclis oturumları bu şekilde toplu olarak gerçekleştirilmektedir.

🔹 Şehirde suç oranı yoktur çünkü ruhların röntgenini çeken bir makine icat edilmiştir. Hastalıklı olan organın yerine ise yapay kalp, böbrek ya da beyin yerleştirilmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN