Osmanlı'nın kadim geleneği: Mevlid alayları
Mevlid Kandili tarih boyunca farklı biçimlerde idrak edildi. Osmanlı'da Mevlid Kandili, bayram gibi büyük bir coşkuyla ihya edilirdi. Bu geceye yönelik resmî hazırlıklar, İstanbul kadısının hilalin görüldüğünü, yani Rebiülevvel ayının girdiğini bildiren ilanını Bâbıâli'ye takdim etmesiyle başlardı. Mevlid alayları ise Osmanlı'nın en önemli merasimlerindendi. Peki, mevlid alaylarında kaide nasıldı? İşte bilinmeyen yönleriyle Osmanlı'da Mevlid Kandili...
Giriş Tarihi: 28.10.2020
18:08
Güncelleme Tarihi: 14.09.2024
09:29
OSMANLI'NIN KADİM GELENEĞİ
📌Mevlid törenlerinin büyük bir coşkuyla kutlandığı devletlerden biri de Osmanlı'ydı. İmparatorlukta ihtişamlı mevlid alayları ile bu mübarek gün ihya edilirdi.
📌 Osmanlı'da III. Murad döneminde, mevlid kutlamaları başlatıldı. Fakat resmî olmasa da imparatorlukta kutlamaların bundan önceki dönemlerde de yapılırdı.
MEVLİD KANDİLİ HAZIRLIKLARI NASIL BAŞLARDI?
📌Adeta bayram gibi büyük bir coşkuyla ihya edilen Mevlid Kandili'ne yönelik resmî hazırlıklar, İstanbul kadısının hilalin görüldüğünü, yani Rebiülevvel ayının girdiğini bildiren ilâmının Bâbıâli'ye takdim edilmesiyle başlardı.
📌 Hacıların selametle Şam'a vardıklarına dair emirülhacın mektubunu ve Mekke şerifinin nâmesini (mektup) getiren müjdeciler, İstanbul'a ulaşırdı.
*Emirülhac: Haccın kurallarına uygun şekilde ve emniyet içinde edâ edilmesini sağlamak üzere görevlendirilen kimse.
Peygamber Efendimizin doğumu ve çocukluğu
TÖRENLERİN GERÇEKLEŞTİĞİ CAMİLER
📌 Mevlid alayları, Osmanlı'nın en önemli merasimlerindendi. Topkapı Sarayı'ndaki törenlerin bazen Ayasofya Camii'nde bazen de Ağalar Camii'nde, sonraki yıllarda ise başta Sultan Ahmed Camii olmak üzere Eminönü Vâlide Sultan, Eyüp Sultan, Beyazıt, Nusretiye ve Yıldız camilerinde gerçekleştirildi.
▶Mevlid alayları, belirli program ve protokollere bağlıydı.
📌 Mevlid Kandili'nden birkaç gün önce padişaha hangi camiye ve saat kaçta gideceği sorulurdu. Sultanın cevabına göre de törene katılacak kişilere uygun pusula gönderilirdi.
📌 Padişahın herhangi bir sebeple kandile katılamaz ya da müjdecilerin şehre gelmezse resmî tören uygun zamana ertelenir yalnızca umumî kutlamalarla yetinilirdi.
Osmanlı'nın ihtişamlı saltanat geleneği
📌 Vazifeli devlet erkânı atlarına binerek, sarayın büyük kapısında düzen içinde bekleyip, padişahı karşılar ve camiye kadar refakat ederlerdi.
📌 Sultanlar, büyük bir alayla mevlid okunacak selatin camiye giderdi. Padişahın geçeceği yol güzergâhına kum dökülürdü.
📌 Davetiye gönderilen devlet ricâli ise belirtilen saatte tören kıyafetleriyle caminin önünde alay düzeni alıp padişahı beklerdi. Davetiyesi olmayanlar ise sabahın erken saatlerinden itibaren caminin önünde beklerdi.
Devlet erkanının tören kıyafetleri şöyleydi: Sadrazam başına kallâvi adı verilen kavuk mevsime göre erkân kürk veya ferace, şeyhülislam örf mevsimine uygun ferve-i beyzâ (ferve-i samur) veya ferâce-i beyzâ, büyük vezirler kallâvi ve mevsim gereği erkân kürk ya da ferace, ulema ve müderrislerin tamamı muvahhidî kürkler, defterdârlar kethüda, reîsü'l-küttâb, şıkkayn efendiler ve çavuşbaşı Selîmî kavuk ve mevsim icabı erkân kürk veya ferace giyerdi.