Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Osmanlı'nın kuruluş devrinde esirlikten akıncılığa: Mihalgazi ⚔

Osmanlı'nın kuruluş devrinde esirlikten akıncılığa: Mihalgazi ⚔

Osmanlı Devleti'ne dair bilinen en eski eserin, Orhan Gazi'ye ait miğfer olduğu düşünülüyordu. Ancak, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen bir araştırmada Osmanlı'nın en eski eserinin Mihalgazi'ye ait kılıç olduğu ortaya çıktı. Harbiye Askeri Müzesi'nde sergilenmeye başlanan 700 yıllık kılıcın sahibi, kuruluş devrinde yaşayan ve kahramanlığıyla tarihe adını yazdıran Köse Mihal'di. Osmanlı'ya karşı savaşırken esir düşen Mihalgazi, Osman Bey tarafından yiğitliği nedeniyle affedilmiş, Müslüman olarak bütün savaşlara iştirak etmişti.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 12
OSMAN GAZİ’NİN KATILDIĞI BÜTÜN SAVAŞLARA KATILDI
OSMAN GAZİ’NİN KATILDIĞI BÜTÜN SAVAŞLARA KATILDI

Kısa zaman sonra Osman Gazi ile yakın ilişkiler kuran Mihalgazi, Osmanlılara tabi oldu.

🔷 1313 yılında Müslüman olan Köse Mihal, Abdullah Mihal ismini aldı ve Osmanlı adına savaşlara katılmaya başladı. Osman Gazi'nin katıldığı bütün savaşlarda yanında yer alan Mihalgazi, Sakarya civarında gerçekleştirilen akınlarda da Osmanlı ordusuna rehberlik etmişti.

📌 17 maddede Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişi ve ilerleyişi

  • 4
  • 12
AKINCI BEYİ OLARAK GÖREV ALDI
AKINCI BEYİ OLARAK GÖREV ALDI

Osmanlı'nın teşkilatlanmasında ve yeni fetihlerin kapılarını açmada büyük hizmetler veren Mihalgazi, Osman Gazi'nin en yakın arkadaşlarından biri oldu.

🔷 Mihalgazi, Osmanlı'nın fetihlerinde büyük rol oynayan akıncıların beyi olarak da görev yaptı. Onun akıncı birliği adından da hareketle Mihallı olarak anılırdı.

🔷 Mihalgazi, Osman Bey'in ölümünün ardından Orhan Gazi döneminde de pek çok sefere katıldı. Bursa'nın fethinde de bulunmuş ve fetih öncesi Bizans ile Osmanlı arasında gerçekleştirilen müzakereleri yürütmüştü.

📌 AKINCILIK NEDİR?

Osmanlı tarihinde Akıncılar, sınırların güvenliğinde, yeni yerlerin fethinde ve savaşlarda öncü birlik oluşlarıyla oldukça önemli bir rol üstlenmişlerdi. Sürekli ordu birliklerine mensup olmayan Akıncılar, silahlarını kendileri temin eder, Rumeli'de sınır boylarına yakın yerlerde otururlar ve düşman topraklarına akınlar yaparlardı. Turhanlı, Mihallı, Malkoçoğlu en bilinenlerindendi. Akının her çeşidi, iyi bir plan, emir ve komuta zincirinde yapılırdı.

  • 5
  • 12
SOYUNDAN GELENLER AKINCILIĞA DEVAM ETTİLER
SOYUNDAN GELENLER AKINCILIĞA DEVAM ETTİLER

1327 yılında Yenişehir'de vefat eden Mihalgazi, Bilecik'in İnhisar ilçesine bağlı Harmanköy'deki türbesine defnedildi.

🔷Mihal Gazi'nin hem oğulları hem de torunları, Osmanlı fetihlerinde önemli rol oynadılar. Onun soyundan gelenler, Rumeli'de akıncı beyi olarak fetih hareketlerine devam ettiler.

🔷 Oğulları Aziz Paşa, Balta Bey ve Gazi Ali Bey, Rumeli hududunda faaliyet göstermişlerdir ancak onlara dair bilgiler, kaynaklarda oldukça karışıktır.

📌 Osmanlı'nın askeri öncü birliği: Akıncılar

  • 6
  • 12
TORUNU GAZİ MİHAL DE TANINMIŞ BİR ŞAHSİYETTİ
TORUNU GAZİ MİHAL DE TANINMIŞ BİR ŞAHSİYETTİ

Mihalgazi'nin oğlu Aziz Paşa, Vize Kalesi'nin fethinde bulunmuş ve 1403 yılında vefat etmiştir. Onun oğlunun ismi ise Gazi Mihal'dir.

🔷 Mihalgazi'nin torunu Gazi Mihal Bey, tanınmış bir şahsiyetti. I. Mehmed ve II. Murad zamanında Rumeli'deki fetihlerde başarı sağlamış; özellikle Bulgaristan'a yapılan gazalarda büyük bir kahramanlık göstermişti.

🔷 1435 yılında vefat eden Mihal Bey'in türbesi, Edirne'de Tunca kıyısındaki Gazi Mihal Bey Camii haziresinde yer alır.

📌 Mihal Bey, yiğitliği sebebiyle pek çok tarihçi tarafından Mihaloğulları'nın atası olarak kabul edilir.

  • 7
  • 12
‘KAZIKLI VOYVODA’YI ERDEL’E KADAR KOVALAMIŞTI
‘KAZIKLI VOYVODA’YI ERDEL’E KADAR KOVALAMIŞTI

Mihaloğulları'nın gerçekleştirdiği akınlar ve bu akınlarda sağladıkları başarılar, Osmanlı tarihinde ele alınan konulardandır.

🔷 Mihaloğulları'na mensup pek çok bey, Rumeli akınlarındaki rolü ile ön plana çıkmıştır. Bunlardan biri de Gazi Ali Bey'dir.

🔷 1462 yılında gerçekleştirilen Eflak seferinde "Kazıklı Voyvoda" olarak da adlandırılan III. Vlad'a büyük bir mağlubiyet yaşatmış; ardından onu Erdel'e kadar takip etmiştir.

📌 Sefere katılan Suzi Çelebi, bu kahramanlığı Gazavatname adlı eserinde manzum olarak kaleme almıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN