Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Osmanlı'nın kuruluş devrinde esirlikten akıncılığa: Mihalgazi ⚔

Osmanlı'nın kuruluş devrinde esirlikten akıncılığa: Mihalgazi ⚔

Osmanlı Devleti'ne dair bilinen en eski eserin, Orhan Gazi'ye ait miğfer olduğu düşünülüyordu. Ancak, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen bir araştırmada Osmanlı'nın en eski eserinin Mihalgazi'ye ait kılıç olduğu ortaya çıktı. Harbiye Askeri Müzesi'nde sergilenmeye başlanan 700 yıllık kılıcın sahibi, kuruluş devrinde yaşayan ve kahramanlığıyla tarihe adını yazdıran Köse Mihal'di. Osmanlı'ya karşı savaşırken esir düşen Mihalgazi, Osman Bey tarafından yiğitliği nedeniyle affedilmiş, Müslüman olarak bütün savaşlara iştirak etmişti.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 12
‘KAZIKLI VOYVODA’YI ERDEL’E KADAR KOVALAMIŞTI
‘KAZIKLI VOYVODA’YI ERDEL’E KADAR KOVALAMIŞTI

Mihaloğulları'nın gerçekleştirdiği akınlar ve bu akınlarda sağladıkları başarılar, Osmanlı tarihinde ele alınan konulardandır.

🔷 Mihaloğulları'na mensup pek çok bey, Rumeli akınlarındaki rolü ile ön plana çıkmıştır. Bunlardan biri de Gazi Ali Bey'dir.

🔷 1462 yılında gerçekleştirilen Eflak seferinde "Kazıklı Voyvoda" olarak da adlandırılan III. Vlad'a büyük bir mağlubiyet yaşatmış; ardından onu Erdel'e kadar takip etmiştir.

📌 Sefere katılan Suzi Çelebi, bu kahramanlığı Gazavatname adlı eserinde manzum olarak kaleme almıştır.

  • 8
  • 12
DÖNEMİN EN UÇ RUMELİ SINIRINA KADAR ULAŞTI
DÖNEMİN EN UÇ RUMELİ SINIRINA KADAR ULAŞTI

Bosna'ya düzenlenen akınların da başını çeken Gazi Ali Bey, bir dönem Fatih Sultan Mehmet tarafından Anadolu'daki sınırları korumakla da görevlendirilmişti.

🔷 Ardından Macaristan ve Arnavutluk topraklarına akınlarda bulunarak o dönemin en uç noktalarına ulaşmayı başarmıştı.

🔷 II. Bayezid döneminde de görevine devam eden Gazi Ali Bey, 1500 yılında Plevne'de yaşamını yitirmiş ve inşa ettirdiği mescidin yanındaki türbeye defnedilmişti.

🚢 Korsanlıktan yetişen Osmanlı denizcileri

  • 9
  • 12
OĞULLARININ HEPSİ SAVAŞLARDA ŞEHİT DÜŞTÜ
OĞULLARININ HEPSİ SAVAŞLARDA ŞEHİT DÜŞTÜ

Gazi Ali Bey'in kardeşi İskender Bey; oğulları Gazi Hasan, Ahmed, Mehmed, Hızır ve Mustafa da tanınan ve tarihte iz bırakan akıncı beylerindendi.

🔷 16. yüzyılın ilk yarısında akıncılık faaliyetleri ile bilinen Gazi Ali Bey'in oğullarının hepsi, düzenlenen gazalarda şehit olmuşlardı.

🔷 Mehmed Bey, Bosna ve Hersek sancak beyliği yapmış; Hızır Bey ise Segedin'de sancak beyi olarak görev almıştı.

  • 10
  • 12
ANADOLU’DA DA ÖNEMLİ FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRDİLER
ANADOLU’DA DA ÖNEMLİ FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRDİLER

Rumeli'de gösterdikleri akıncılık faaliyetleri ve hizmetlerinin yanında Mihaloğulları, Anadolu'da da önemli faaliyetler gerçekleştirmişlerdi.

🔷 Mihalgazi'nin oğlu Gazi Ali Bey'in soyundan gelenler, Osmanlı Devleti'nde çeşitli idari görevler üstlenmişlerdi. Bursa ve Amasya'ya yerleşmişler ve buralarda devlete hizmette bulunmuşlardı.

🔷 Osmanlı Devleti'nin Batı sınırlarının genişlemesini sağlayan akıncılık geleneği, 17. yüzyıl itibariyle önemini yitirdi.

🚢 Osmanlı'nın ünlü denizcileri

  • 11
  • 12
BİLİM VE KÜLTÜRE DESTEK SAĞLADILAR
BİLİM VE KÜLTÜRE DESTEK SAĞLADILAR

Zamanla etki ve nüfuzu azalan Mihaloğulları ailesine mensup olan kişiler, bir zamanlar savaş ve gazalarda gösterdikleri desteği, daha sonra bilim ve kültüre yönelik destekleri ile sürdürdüler.

🔷 Osmanlı'nın önemli şehirleri olan Harmankaya, Gölpazarı, Bursa, Amasya, Vize, Edirne, İhtiman, Plevne ve Tırnova'da pek çok cami, zaviye, medrese, çeşme ve köprü gibi eserler yaptırarak vakıflar kurdular.

🔷 Günümüzde Balkanlarda ayakta kalmaya başarabilen Osmanlı eserlerinin pek çoğu Mihaloğulları'nın inşa ettirdiği eserlerdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN