Osmanlı'nın kuruluşunu sağlayan tarihi zafer; Koyunhisar Savaşı
Osmanlı, 600 yıl boyunca cihana hükmederek bir merhamet imparatorluğu oluşturdu. Söğüt'te başlayan bu tarihi yolculuk, üç kıtaya yayıldı. Bir sınır beyliği iken Koyunhisar Savaşı ile dünyanın en güçlü devleti olması yönünde ilk adımı attı. Bizans ordusu büyük bir bozguna uğrarken bu zaferle Osmanlı, beylikten devlete geçmiş oldu. Peki, Osmanlı'nın Bizans ile doğrudan yaptığı ilk savaş olan Koyunhisar Savaşı nasıl cereyan etti?
Giriş Tarihi: 25.12.2019
15:20
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024
12:16
SAVAŞ NASIL CEREYAN ETTİ?
🔹 Osman Gazi, İznik'ten ayrılıp dağlık araziyi geçitlerden geçre. Osman Gazi'nin gözcü olarak bıraktığı alpler, Koyunhisar Kalesi'ne gece baskını düzenler. Daha sonra bu alpler, kaleden çıkıp Bizanslı askerleri bir tepeye çekerek, burada kendilerini savunur.
🔹 Bapheus Kalesi, İznik'ten sahile gelen vadinin çıkış noktasında yer alan önemli bir kaledir . Osmanlı döneminde Koyunhisar adını almıştır.
Osmanlı'nın kuruluşunu anlatan 10 kitap
BİZANS ORDUSUNUN BÜYÜK BOZGUNU
🔹 Bizans kuvveti, Yalova'dan İznik'e doğru ilerlerken Osmanlı birlikleri kendilerini Koyunhisar mevkinde karşılar. Bizans ordusu, İznik kuşatması devam ederken bu ani hamleyi beklemiyordur.
🔹 Osman Gazi'nin İznik kuşatmasında olacağını düşünen Bizans kuvvetleri, Koyunhisar mevkinde Osmanlı ordusu karşısında bozguna uğrar.
🔹 2000 civarında Bizans kuvveti, Osman Gazi'nin 5000 civarında askeri karşısında çaresiz alır ve Bizans askerleri, savaştan gemilerle kaçarlar.
OSMANLI'NIN BİZANS İLE YAPTIĞI İLK SAVAŞ
🔹 Osmanlı'nın Bizans ile doğrudan yaptığı ilk savaş olan Koyunhisarı (Bapheus-Yalakova) Savaşı, İznik civarlarındaki Osmanlı kaynaklarında Yalakova olarak geçen ovada meydana gelmiştir.
🔹 Osman Gazi önderliğindeki ordu, Bizans'ın güçlü tekfurlarının ordusunu mağlup ederek büyük bir zafere imza atar. Bu zaferden sonra Anadolu'nun dört bir yanından Osmanlı ordusuna katılmak isteyen çok sayıda gönüllü gelmiştir.
Müslümanlar Bizans ordusunu nasıl bozguna uğrattı?
BİZANSLI TARİHÇİ SAVAŞI NASIL ANLATTI?
🔹 Savaşın yapıldığı dönemde yaşayan Bizans tarihçisi Pachymeres , Osman Gazi ile Bizans arasında gerçekleşen bu zaferden bahseder.
🔹 Bizanslı tarihçi, Osman Gazi'nin, İzmit Körfezi'nde Bapheus Kalesi yakınında sahilde imparatorun gönderdiği orduyu yendiğini, askerlerin bir kısmının Bizans'a bir kısmı ise İzmit Kalesi 'ne kaçtığını belirtir. Pachymeres onun bu zaferle şöhretinin Paflagonya (Kastamonu) bölgesine kadar yayıldığını ve gazilerin onun bayrağı altına koştuklarını kaydeder.
ÖNEMLİ BİR ZAFERİN KAHRAMANI
🔹 Bu galibiyetle beraber Osman Gazi'nin adı, önemli bir zaferin kahramanı olarak tarih kayıtlarına geçmiştir.
🔹 Halil İnalcık, bu zafer ile Osman Gazi'nin kendi yurdunda hanedanın kurucusu durumuna yükseldiğini belirtir. Kendisinden sonra Orhan Gazi hiçbir karşıtlığa uğramadan beylik tahtına oturmuştur.
Osman Gazi Orhan Gazi'ye ne öğüt verdi?