Osmanlı'nın okyanusa uzanan eli
Dünya tarihinin en parlak sayfalarına ev sahipliği yapan nadide devletlerden olan Osmanlılar, ne kadar zor durumda olurlarsa olsunlar kendilerinden yardım isteyenlere merhamet elini uzatmasını bilmişlerdi. 16. yüzyılda Portekizlilerin zalim saldırılarına maruz kalan Açelilerin Sultan Süleyman'dan yardım istemeleri sonucunda Osmanlı, bölgeye iki gemi destek yollamıştı. Bu yardım Açeli kardeşlerimizin üzerinde büyük tesir oluşturacaktı.
Giriş Tarihi: 04.03.2024
08:47
Güncelleme Tarihi: 04.03.2024
10:13
◾ Portekizlilerin zulmünden kurtulmak için Açeliler Osmanlı Sultanı 'na başvurdular. Bu talebin akabinde Osmanlılar bölgeye askeri yardımda bulundu.
◾ 16. yüzyılın ikinci yarısında bölgeye Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle başlarında Lütfi Bey olan birtakım asker sevkiyatı gerçekleşti.
Osmanlı'dan Asya'ya uzanan bir gelenek: Songkok
◾ Açe meselesine Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Sultan II. Selim de büyük ehemmiyet gösterdi. Öyle ki döneminde başında Kurdoğlu Hızır Reis 'in olduğu yirmiye yakın gemiye sahip bir donanma takımadalara yollanacaktı.
◾ Bu donanma sadece askerlerden müteşekkil değildi: Dülgerler, kürekçiler, nakkaşlar, varak ustaları, gemi ustaları da mevcuttu. Bu, bölgedeki savaşın toptan çözümüne yönelik bir hareketti.
◾ Lakin o sırada Yemen'de patlak veren bir isyan üzerine hazırlanan bu ekip bölgeye değil isyan alanına sevk edilmek zorunda kaldı. Osmanlılar Açe'ye iki gemi destek gönderilebildi.
◾ Açe'ye ulaşan Osmanlılar şehrin Bitay mahallesine yerleşerek Açelileri düşmanlarına karşı eğitmişlerdi. Hatta burada o devirden kalma bir Osmanlı mezarlığı da mevcut.
Tarihin soluk aldığı Osmanlı eserleri
◾ Osmanlı'nın yardımı vesilesiyle Açe Sultanlığı iki koca yüzyıl boyunca Portekizlilere karşı takımadalardaki en önemli toplara, ateş gücüne sahip olmuştu.
◾ Bu sayede Açe bölgesel bir siyasi güç haline geldi. Osmanlı'nın bölgedeki müttefiki olan Açe, asırlar boyunca Portekizlilerin bölgedeki zalim saldırılarına direndi.
◾ 1612 'de bölgenin büyük şehirlerinden Deli'yi fetheden Açelilerin savaş taktikleri, kendilerine yardıma gelen Osmanlılardan öğrendikleriydi.
◾ Benzerlik askeri alana yoğunlaşsa da sadece bu sahada sınırlı değildi. Açe'nin saray gelenekleri ve muhafız birlikleri de Osmanlı usulüne göre düzenleniyordu.
Osmanlı'nın kıtalar aşan merhameti