Arama

Osmanlı'nın sanatkar padişahları

Altı asır süren Osmanlı İmparatorluğu, son dünya düzeniydi. Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi'nin diktiği çınar; dünyada adaletin, huzurun sembollerinden biri haline geldi. Üç kıtaya hükmeden cihan imparatorluğu olan Osmanlı padişahlarıysa küçük yaşlardan itibaren özenle yetiştiriliyor devlet idaresinin yanında muhakkak bir veya birkaç sanatın ustası oluyordu. Kimi bestekar, kimi şair kimiyse marangozdu. İşte sizler için başarılı devlet yönetiminin yanında sanatkarlığıyla öne çıkan padişahlar…

Fatih Sultan Mehmet, şiirlerini yazarken Avni takma adını kullanıyordu. Şiirlerinden çok kuvvetli bir eğitim aldığı, birçok dil bildiği, zamanın bütün ilmi, kültürel, felsefi, siyasi ve entelektüel birikimlere sahip olduğu anlaşılır. Fatih şiirlerinden divan şiirinden son derece gelişmiş bir içerik biçimin oldukça güçlü bir şekilde verir. Fatih'in elde olan divanı hacim bakımından küçüktür. Fakat duygu, düşünce bakımından oldukça gelişmiş, renkli samimi sanatkâr kişiliğini yansıtan şiirlerdir.

  • 4
  • 32
BİR DÜNYA HÜKÜMDARININ ŞİİRLERİ
BİR DÜNYA HÜKÜMDARININ ŞİİRLERİ

Şiirlerinin beyitleri ve mısraları, insanları büyük bir cihan devletini yöneten doğu ve batının hükümdarıyla karşı karşıya bırakır. Fatih şiirlerinde divan edebiyatında bilgi, kültür ve estetik birikimini bütün gücü ile ortaya koyduğu gibi tasavvuf ve tasavvuf ile ilgili hususlara da yer verdi. Divanı, sanat ve ifade üslupları açısından son derece zengindi.

3 Mayıs 1481'de vefat eden Fatih Sultan Mehmet'in ölümün üzerindeki sır perdesi hakkındaki haberimizi okumak için tıklayın…

  • 5
  • 32
HİLAFET TAHTININ SULTANI: YAVUZ SULTAN SELİM
HİLAFET TAHTININ SULTANI: YAVUZ SULTAN SELİM

Yavuz, ilme ve bilgiye önem veren bir padişahtı. Mısır seferine giderken yanındaki âlimlere Mısır tarihine ait eserler tercüme ettiren Sultan, böylelikle savaşa gidip gelirken yollarda geçen zamanın mühim bir kısmını ilme ve şiire ayırmıştı. Çağatay Edebiyatı'nı da tanıyan hatta Çağatayca şiir söyleyerek Ali Şîr Nevaî'ye nazire söyleyen şairler arasında yerini alan Yavuz Sultan Selim, Arapçaya ve Farsçaya ciddi derecede hâkim olan Yavuz, Osmanlı sultanları arasında Farsça divanı olan tek padişahtır.

Nihat Sami Banarlı Yavuz Sultan Selim'in şairliği için şöyle der: "Yavuz'un şiir sanatına vukufu ve o çağlarda şiir söylemeyi mümkün kılan umumî bilgisi ve edebi kültürü hakkında, onun Farsça divanı bize kafi bir fikir verebilecek mahiyettedir. Bu küçük divanı dolduran, ince, hisli şiirlerde duygu unsuru derecesinde bilgi, görgü ve tefekkür unsurunun da kuvvetli bir hissesi vardır."

  • 7
  • 32
YAVUZ'UN DAHİYANE ŞİİRİ
YAVUZ’UN DAHİYANE ŞİİRİ

Şiirlerinde dili ustaca kullanan Yavuz Sultan Selim, bir şiiri vardır ki yukarıdan aşağı da okunsa aynıdır. Divan edebiyatında buna vezn-i aher denir.

Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyâr olur

Sâdıkâne belki ol âlemde bir serdâr olur

Yâr olur ağyâr olur serdâr olur dildâr olur.

10 soruda Yavuz Sultan Selim ve hilafet haberini okumak için tıklayın…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN