Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Osmanlı'nın savaş hazırlıklarını yaptığı "Kocayayla" hakkında tarihi bilgiler

Osmanlı'nın savaş hazırlıklarını yaptığı "Kocayayla" hakkında tarihi bilgiler

Ülkemizin uçsuz bucaksız coğrafyasında yemyeşil alanlara, unutulmaz doğa manzaralarına ve dinlendirici bir atmosfere sahip pek çok saklı güzellik bulunur. Uygarlıklar beşiği Anadolu'nun cennet köşelerinden biri olan Bursa da hem tarihi hem de doğa turizmi ile en çok tercih edilen illerimizden biri. Bursa'nın dağ ilçelerinden Keles'in sınırları içinde bulunan, Osmanlı'nın savaşa hazırlandığı Kocayayla, kentin en ünlü piknik ve mesire yerleri arasında yer alır. İşte tarihte savaş üssü olarak kullanılan "Kocayayla" hakkında bilgiler...

  • 3
  • 10
Türkiye'nin de en büyük yaylalarından biri
Türkiye’nin de en büyük yaylalarından biri

Kocayayla, Keles ilçe merkezi yakınlarında yer alan, adından da anlaşılacağı üzere oldukça büyük bir yayladır. Etrafı karaçam ağaçlarıyla örtülü olup, yayla içinde de yer yer çam, meşe, gürgen, alıç, kavak ve erik ağaçları mevcuttur. Yaklaşık 400.000 m2'lik açık çayır ve mera alanına sahip olan Kocayayla, Türkiye'nin de en büyük yaylalarından biri olarak bilinir.

Deniz seviyesinden yüksekliği bin 200 metre olan yayla, bol oksijenli temiz havası ile kalp, verem, akciğer, astım, anemi ve benzeri hastalıklar için tavsiye edilen nitelikler taşıyor.

  • 4
  • 10
Fetihler sırasında üs olarak kullanıldı
Fetihler sırasında üs olarak kullanıldı

Bu bölge Bursa, İnegöl ve Atranos (Orhaneli)'tan önce Osmanlıların hakimiyetine girmiş, Bizans'a ait bu üç tekfurluğun ortasında ve oldukça stratejik bir konumda bulunduğu için buraların fethi sırasında üs olarak kullanılmış.

Osmanlıların kuruluş dönemlerinde civardaki yörük aşiretleri tarafından Domaniç yaylarıyla birlikte yaylak olarak istifade edilmiş, ayrıca saray atları için nitelikli bir otlakiye vazifesi görmüştür.

Osmanlı tarihinde bilmeniz gereken ilkler

  • 5
  • 10
Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun'un düğünleri
Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun’un düğünleri

Bir rivayete göre Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun'un düğünlerinin burada yapıldığı belirtilir. Konar-göçer yörük aşiretleri her yıl yaz başlangıcında hayvanlarını otlatmak üzere yaylalara çıkmadan önce yazı karşılamak ve yaz mevsiminin gelişini kutlamak amacıyla burada toplanır ve şenlikler düzenlerler.

Zira yörükler için yaz, bir yayla mevsimi ve yörüğü yörük yapan unsurları icra edebilme mevsimidir. Yazın gelişi yörük için en önemli bayramdır.

  • 6
  • 10
Geleneksel halk edebiyatının ilk merkezlerinden
Geleneksel halk edebiyatının ilk merkezlerinden

Osmanlı'nın Söğüt ve Domaniç dolaylarını yeni yeni yurt tuttuğu sıralarda dönemin yaylağı ve gazi atlarının otlağı olan Kocayayla da bu şölenlerin yapıldığı önemli yerlerden ve geleneksel halk edebiyatının ilk merkezlerinden biri haline gelmiş, yüzyıllar boyunca ozan/baksı geleneğinin süregeldiği bir yer olmuştur.

Osmanlı dirilişinin kalbi Söğüt'ün tarihi mekanları

Eski Türk geleneklerini sürdüren, kopuz çalıp şiir söyleyen ozanlar uzun yıllar Kocayayla şölenlerinde buluşarak atışmışlardır. Halen civarda yatırları bulunan ve kendilerine "dede" denilen kişilerin bu ozan/baksı geleneğinin kalıntıları olması muhtemeldir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN