Arama

Osmanlı'nın şehzade okulu: Şehzadegan Mektebi

Doğumlarından itibaren Osmanlı tahtına aday olan şehzadelerin eğitimleri Devlet-i Aliyye'nin istikbali için çok önemliydi. Bu gereklilik sebebiyle Topkapı Sarayı'nda ihdas edilen Şehzadegan Mektebi, şehzadelerin ilk eğitimlerini aldıkları, basit işlemleri, Kur'an-ı Kerim'i ve okuma yazmayı öğrendikleri ilk mektepleriydi. Burada şehzadelere çok yönlü alimler eğitim verirdi. İşte, Şehzadegan Mektebi'nin bilinmeyenleri...

◼ Bu kurumda eğitim esas alındığı için seviye ölçme anlamında testler, sınavlar yapılmazdı. Şehzadegan'ın bir diğer özelliği de sadece kitabi bilgi değil pratiğe dayalı eğitime de dayanmasıydı.

◼ Şehzadeler hocalarından kılıç, ok, gürz gibi savaş aletlerini kullanmayı, edebiyat, tezhip ve musiki gibi güzel sanatları da en ince detayına dek öğrenirdi.

Osmanlı sıbyan mekteplerinde eğitim sistemi

Osmanlı sarayında en çok önemsenen konulardan birisi eğitimdi. Bunun için pek çok alim saraya davet edilir ve eğitimin kurumsallaşmasına önem verilirdi.

◼ Sultan II. Murad'ın en çok değer verdiği alimlerden olan Molla Yegan bu anlayış çerçevesinde Hac dönüşü Kahire'den Molla Gürani'yi Edirne'ye getirmişti.

◼ Bu hamle Molla Gürani'nin şehzade Mehmed'e hocalık yapmasına yani dolaylı olarak İstanbul'un fethine etki edecekti. Bu, Osmanlı'nın ilme verdiği değeri gösteriyordu.

◼ Şehzadelere hocalık yapan kimseler devrin en önemli ve çok yönlü alimlerinden seçilirdi. II. Bayezid'e hocalık yapan Şeyh Hamdullah hem müstesna bir hattat hem de çok iyi bir okçuydu.

Osmanlı arşivinden fotoğraflarla eğitim

Şehzadegan Mektebi'nde görülen ilk eğitimin ardından tahta çıkana kadar sürekli bir eğitim maratonunda olan şehzadelerin tahta çıktıklarında dünya tarihini etkileyecek, önemli kararlar vermeleri gerekirdi.

◼ Bu sebepten kaynaklı olarak Şehzadegan'da verilen eğitimlerin yanında şehzadeler hocalarından muhakeme etme, karar verme alanlarında pek çok bilgi öğrenirdi.

Zorlu bir eğitim hayatından geçen ve netice olarak çağının ötesinde, iyi bir eğitim alan şehzadeler tahta geçtiklerinde Osmanlı Devleti'ni ileri taşıdılar.

◼ Var olan müesses nizamın bozulması sebebiyle, şimşirlikte yetişen şehzadeler Şehzadegan gibi bir kurumdan gelmeyerek, suni bir eğitimin ardından tahta çıktılar.

Devlet ve ilim adamı yetiştiren şehzade şehirleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN