Arama

Osmanlı'nın şifreli yazısı: Siyakat

Osmanlı'nın devlet sırlarının korunmasını sağlayan siyakat yazı türü, devletin mali kayıtlarında kullanılırdı. Özel yetiştirilen katipler tarafından yazılıp okunan siyakat, bir şifre yazısıydı. Özel yazım teknikleri sayesinde uzmanı olmayan kişilerin okumasını engelleyen bu yazı türü, asırlar boyunca Osmanlı'da kullanıldı. Peki siyakat nasıl yazılıp okunurdu? Osmanlı bu yazı türünü nasıl kullanmaya başladı?

  • 4
  • 10
OSMANLI’NIN ÖNEMLİ SİYAKAT KÂTİPLERİ
OSMANLI’NIN ÖNEMLİ SİYAKAT KÂTİPLERİ

◾ Fatih Sultan Mehmed'in vakıflardan sorumlu katibi Hüsâm-ı Rûmî ve Tâcîzâde Câfer Çelebi tarafından iyileştirilen siyakatte, resmi kayıtlarda yeni usul ve düzenlemeler yapıldı.

◾ Beynizâde Mehmed, Oğlan Memi, Selîsî Ahmed, Sünbül Memi çelebiler ve Matrakçı Nasuh ünlü siyakat kâtipleridir.

Matrakçı Nasuh'un kaleminden Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi

  • 5
  • 10
SİYAKAT NASIL YAZILIRDI?
SİYAKAT NASIL YAZILIRDI?

◾ Siyakat, kufi ve nesih kırmaları denilen yazı çeşitlerinin birleşmesinden meydana geldi. Kimi harflerde bulunan noktalar, kelime sonunda bir işaret gibi takılır. Genellikle bütün harfler özellikle de küçük bacaklı harfler kısa, kavisli olan harfler ise düz yazılır.

◾ Genellikle kısaltmaların kullanıldığı siyakatte harflerin noktasız yazılmasının nedeni, belgede gizliliği korumaktır. Bu sayede konuyla ilgisi olmayanlara okuma imkânı verilmez.

◾ Süratli bir şekilde yazı yazmak için kelimeler ve harfler birbirine yaklaşmış, bazı ayrıntıları çıkarılmış, uzantılar, pe, çe, şîn ve bazan nûn harfi dışındaki noktalı harflere nokta konmamıştı.

◾ Öyle ki kendinden sonra bitişmeyen harfler bazen bitişmiş, bunun sonucunda şifre haline gelen anahtar kelimeler oluştu.

  • 7
  • 10
ÖZEL YETİŞTİRİLMİŞ KÂTİPLER İLGİLENİRDİ
ÖZEL YETİŞTİRİLMİŞ KÂTİPLER İLGİLENİRDİ

◾ Bu yazı türünde her harf, kâtibe göre farklı şekle girerdi. Harflerin iç içe geçmesinden dolayı da ancak tecrübeli kişiler tarafından okunabilirdi.

Siyakat, ancak cümlenin gelişindeki anlama göre okunabilirdi. 10 sayfalık bir yazıyı bir sayfaya sığdırma imkânı sağlayan siyakatle özel olarak yetiştirilmiş uzmanlar meşgul olurdu.

◾ Muhasebe defterleri, bunlardan çıkarılan notlar genelde Farsça kalıplar kullanılarak siyâkatle yazılırdı.

  • 8
  • 10
DEVLET SIRLARINI KORUYORLARDI
DEVLET SIRLARINI KORUYORLARDI

◾ Asırlar boyunca, Osmanlı'da devlet sırlarını korunmak için bu yazı çeşidinden faydalandılar. Aynı zamanda da işlerin hızlandırılması, kağıttan tasarruf edilmesini de sağlıyordu.

◾ II. Mahmud döneminde yavaş yavaş terk edilen siyakat yerine Batı'da kullanılan usulleri kullanılmaya başlandı.

◾ Siyakat yazısı ihmal edilmesi sonucunda 19. yüzyılın sonunda devletin resmi belgelerini okuyacak elemanların bulunmasında zorluk çekildi. Hatta İtalya'nın Napoli kentinde açılan "Şark Dilleri Mektebi" için siyakat hakkında bir numune Maarif Nezareti'nden istendiğinde konu ile ilgili siyakat yazısını yazıp okuyabilecek kimse bulunamadı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN