Arama

Osmanlı'nın sırrı

Osmanlı Devleti'nin altı asırdan fazla bir süre ayakta kalması tesadüf değildi. Belli başlı kaideler üzerine inşa edilen Osmanlı, hem geçmiş devletlerin tecrübelerinden faydalanmış hem de gelecekte uygulanabilir modeller üzerine yoğunlaşmıştı. Peki, asırlar boyunca geniş bir coğrafyaya hükmeden Osmanlıların sırrı neydi?

  • 3
  • 10
Ehl-i Sünnet İtikadı
Ehl-i Sünnet İtikadı

◼ Osmanlı idaresi altında Müslüman ve gayrimüslimler gayet rahat bir şekilde yaşadı. Kanunlar çerçevesinde Müslüman Osmanlı halkı, dört mezhep etrafında toplanmıştı.

Irkların üstünlüğünün olmadığı bu sistemde Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbeli mezhepleri, halkın teveccüh gösterdiği mezhepler oldu. Genel idare, İslam ahkamı üzereydi.

BİLİM VE TEKNOLOJİDE ÇIĞIR AÇAN OSMANLI ÂLİMLERİ

  • 4
  • 10
Sahip değil emanet
Sahip değil emanet

Osmanlı devlet aklı reayayı her zaman emanet olarak gördü. Onların malı, canı ve izzeti önemsenirdi. Öyle ki Avrupa'da can güvenliği yok iken Osmanlı vatandaşı olmak büyük bir ayrıcalıktı.

Reaya nedir?

Osmanlı'da halka reaya denirdi.

  • 5
  • 10
Hakimiyet
Hakimiyet

Cihan hakimiyetinin önemli noktalarından birisi de devlet yönetiminin Osmanlı Hanedanı'na has olmasıdır. Başka aileler Osmanlı'ya tabiidir.

◼ Bu da Avrupa'da olanın aksi bir durum oluşturdu. Soylu sınıfı Osmanlı içinde var olmadı ve devlet hane isyanları ile uğraşmadı. Nihayetinde bu uygulama, merkezi otoriteyi kuvvetli tuttu.

CİHAN DEVLETİ OSMANLI'NIN KALBİ TOPKAPI SARAYI

◼ Bu husus devletin parçalanmasının, merkezi kuvvetlerin erimesinin ve güç kaybetmesinin önüne geçti. Derebeyliğin ve soylu sınıfların olmaması merkezi otoritesi yüksek ve uzun yıllar var olan bir devletin en önemli sıfatlarından birisi oldu.

  • 7
  • 10
Sömürgecilik yapmadılar
Sömürgecilik yapmadılar

Osmanlılar, sömürgeci bir devlet olmadılar. Bunun yerine inşa ettiler. İslam ahlakı ölçüsünde fethettikleri topraklarda barışı, huzuru tesis ettiler ve insanların gönlüne girdiler.

◼ Fethettikleri topraklardaki zenginliklerini kendilerine mal etmeyen Osmanlılar, buralardaki kıymetli nesneleri yerinde bırakarak her toprak parçasını önemsediler.

TOPKAPI SARAYI'NIN BÖLÜMLERİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN