Arama

Osmanlı'nın son döneminden tarihe ışık tutacak belgeler

Osmanlı'nın son yılları ile Cumhuriyet'in ilk çeyreği arasındaki döneme dair birçok yazışma, fotoğraf ve belge erişime açıldı. Osmanlıca, Arapça, İngilizce, Fransızca ve Farsça dillerindeki belgelerde, Sultan Abdülhamid ve Enver Paşa'nın mektupları, Atatürk'ün günlükleri ve önemli isimlere ait hatıratlar yer alıyor. Ayrıca Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı'na katılan birçok subayın günlükleri ve 6-7 Eylül Olaylarına dair raporlar da dikkat çekiyor.

  • 2
  • 64
KOLEKSİYONDA 3 BİNE YAKIN BELGE YER ALIYOR
KOLEKSİYONDA 3 BİNE YAKIN BELGE YER ALIYOR

Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet tarihine ilişkin çok sayıda belge, kitap ve evrakı dijital ortamda okurlara açan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı, Türkiye tarihine ait çok özel koleksiyonu da okurlara kazandırdı.

155 ana başlıktan oluşan koleksiyon içerisinde 2 bin 587 adet belge ve fotoğraf yer alıyor. Dijital ortamda 32 bin 363 poz elde edilerek hazırlanan koleksiyonda Arapça, İngilizce, Fransızca, Farsça ve Osmanlı Türkçesi dillerindeki belgeler tek tek ele alınarak kısa özetleri hazırlandı.

  • 3
  • 64
SAVAŞA KATILAN BİRÇOK SUBAYIN HATIRALARI BULUNUYOR
SAVAŞA KATILAN BİRÇOK SUBAYIN HATIRALARI BULUNUYOR

Koleksiyon eserleri içinde Sultan Abdülhamid'in 5 Temmuz 1909 tarihli Selanik'ten Hareket Ordusu Kumandanlığı'na hitaben yazığı mektup ve diğer mektupları, Enver Paşa'nın Mahmut Şevket Paşa'ya mektupları, Sultan Abdülhamid dönemiyle ilgili çeşitli Avrupa gazetelerinde çıkan haber ve makalelerin saraya sunulan tercümeleri, Sadrazam Mustafa Reşit Paşa'nın Abdülhamid ile yazışmaları ve diğer mektupları yer alıyor.

Atatürk Kitaplığı'nın web sayfası üzerinden erişilebilen belgeler arasında, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı'na katılan birçok subayın günlükleri ile Rum ve Ermeni cemaatlerinin faaliyetlerine dair yazışmalar, 6-7 Eylül Olaylarına dair yazışma ve raporlar da dikkat çekiyor. Yeni bilgilerin yer aldığı metinler, yakın tarihe ve edebiyata dair önemli araştırmalara kaynak olacak.

Matbu Vakanüvis tarihleri başlıklı çalışma

Özel Gazetecilik Okulu Müdürlüğü tarafından 31 Mart 1952 tarihinde gönderilen gazetecilik öğrencilerinin ders saatlerini ve gününü bildiren yazı

Falih Rıfkı Atay'ın Zeytindağı adlı kitabı hakkında Milliyet, Akşam, Vakit, Ulus ve Cumhuriyet Gazetelerinde çıkan Nisan 1932 tarihli kitap tanıtım yazıları, Nurullah Ataç, Selami İzzet Sedes, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Behçet Kemal Çağlar, Hüseyin Cahit Yalçın ve Burhan Asaf Belge'nin kitap hakkındaki görüşleri / Falih Rıfkı Atay

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN