Arama

Osmanlı'nın son incisi Yıldız Sarayı

Osmanlı tarihinde önemli olaylara şahitlik eden, Sultan III. Selim'in inşa ettirdiği, Sultan II. Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz ve nihayet II. Abdülhamid'in eklediği yapılarla büyük bir kompleks haline getirdiği Yıldız Sarayı Osmanlı Dveleti'nin son sarayıdır. 2018'de restorasyona giren yapı 19 Temmuz Cuma günü açılacak ve ilk ziyaretçilerini 20 Temmuz Cumartesi günü kabul edecek. "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" başta olmak üzere pek çok bölüm ilk defa ziyarete açılacak.

Yıldız Sarayı'nda ayrıca daha evvel yayınlanmamış olan Yıldız Albümleri'nden seçilen fotoğraflar da ilk defa kamuoyu ile paylaşılacak.

◾ Kütüphane kısmında askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser gün yüzüne çıkarıldı.

Yıldız Sarayı'nda ilk defa görülecek yazma eserler arasında "Muhibbi" mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan da mevcut.

Matrakçı Nasuh'un, Kanuni'nin Irak seferini anlattığı kitap, Katip Çelebi'nin "Cihannüma"sı ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ı Kerim örnekleri de saray bünyesinde yer alıyor.

  • 10
  • 10

Yıldız Sarayı, 1924'te Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilir ve 1946'dan itibaren uzunca dönem "Harp Akademileri" olarak kullanılır. Kültür Bakanlığı çatısı altında 1978'de hizmet veren kompleks, 2015'te Cumhurbaşkanlığına bağlanır. Milli Saraylara 2018'de devredilen saray, aynı yıl restorasyona alınır ve restorasyon altı sene sürer.

◾ Beşiktaş'ın Yıldız tepesinde yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulan Yıldız Sarayı kompleksi, pazartesi dışında her gün ziyarete açık olacak.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN