Arama

Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan çarşı ressamları

Osmanlı tasvir sanatlarında önemli bir grubu simgeleyen çarşı ressamları, bilhassa Batılı seyyahların ısmarladığı konularda resimler yapan profesyonel halk sanatçılarıydı. 17. yüzyılda yaygınlaşan çarşı ressamlarının tasvirlerinde imparatorluk topraklarından her kesim insana rastlamak mümkündü. Peki, çarşı ressamları hangi tarz figürler ortaya koyuyordu? Bu ressamların tuvaline yansıyan Osmanlı toplumundaki en tuhaf tipler kimlerdi? İşte Osmanlı'daki çarşı ressamları hakkında ilginç bilgiler…

📌İmparatorluk topraklarına gelen yabancılar, seyyahlar günümüzde hediyelik çeşitli eşyaların alınması gibi doğuyu ilgi çekici kılan bu kıyafet albümlerini ülkelerine götürmüşlerdi.

📌Bu şekilde kıyafet albümlerinin neredeyse tamamı günümüzde Avrupalı müzelerinde bulunuyor.

📌Çarşı ressamları genellikle halk destanları ve Batılı müşterilerinin ısmarladıkları kıyafet albümlerinin çizimlerini yapardı. Çizilen resimlerin altına yazılar da iliştirilirdi.

📌Sade üslubu benimseyen nakkaşların resimleri imparatorluk topraklarını aşarak Viyana, Paris, Londra, Berlin, Stockholm, Venedik ve Varşova kütüphanelerine kadar ulaştı.

Osmanlı'dan günümüze 15 minyatür sanatçısı

📌Osmanlı insanının elinden çıkan bu resimler Avrupalıların çok ilgisini çekiyordu. Nitekim doğu yaşamına ait her şey onlar için bir "gizem"di.

📌Üstelik sanatın merkezine görselliği koyan Avrupa için, görsellikten kısmen uzak olan Osmanlı resmi oldukça önemli bir kaynaktı.

📌Çarşı ressamlarının kaynağı Osmanlı'nın gündelik yaşantısıydı. Sarayın ısmarladığı resimler olmadığı için hükümdarlara ve saray çevresine odaklanmıyordu. Aşçısından hamalına, ekmekçisinden karakullukçusuna kadar toplumun her kesiminden insana rastlamak mümkündü.

📌Osmanlı ülkesindeki çarşı ressamları tarafından çizilen bu eserlerin neredeyse hepsi Türkiye'de bulunmuyor. Bu albümlerin varlığına yabancı seyyahların arşivlerinden veya Avrupa'daki müzelerden şahit olunmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN