Arama

Osmanlı’nın ünlü denizcileri

Türkiye'nin mavi sularda yeniden yükselişine ilham kaynağı olan, Osmanlı Devleti'nde ilk "Derya Beyi" olarak anılan, Akdeniz'deki birçok devlete karşı büyük üstünlük kurmamamızı sağlayan denizcilerimizin kimler olduğunu biliyor musunuz? Osmanlı'nın bir kara devleti mahiyetinde görülmesi, donanması ile stratejik faaliyetlere girmediği anlamına gelmez. Nitekim Osmanlı, başarıdan başarıya koştuğu dönemlerde çok güçlü bir deniz gücüne sahip olmuştur. İşte tarihe adını altın harflerle yazdıran Osmanlı'nın ünlü denizcileri...

  • 10
  • 17
SALİH REİS
SALİH REİS

➡Barbaros Hayreddin Paşa'nın yetiştirmiş olduğu ünlü reislerden birisi de Salih Reis'tir.
➡Salih Reis, Preveze Deniz Savaş'ında Barbaros Hayreddin Paşa'nın gemilerinin sağ kanadına komuta etmiş ve savaşın kazanılmasında büyük gayretler sarf etmiştir.

📌Barbaros Hayreddin Paşa, 1543'te Fransa seferinde iken, Salih ve Hasan Reisleri İspanya ve Katonya sahillerine akın yapmak için göndermiş ve buralardan birçok ganimet elde etmişlerdir.

📌Barbaros Hayreddin Paşanın 1546'daki vefatından sonra Salih Reis, 1551 yılında Cezayir Beylerbeyiliğine atanmıştır. 1553 yılında Fas'ı Osmanlı Devleti'ne bağlamış, bu büyük başarıdan sonra Cezayir'e geri dönmüştür.

📌Salih Reis 1556 yılında vefat etmiştir.

  • 11
  • 17
KAPTAN-I DERYA CEZAYİRLİ GAZİ HASAN PAŞA (1715 -1790)
KAPTAN-I DERYA CEZAYİRLİ GAZİ HASAN PAŞA 1715 -1790

➡Ünlü Osmanlı denizcisi ve devlet adamı Cezayirli Gazi Hasan Paşa, çok küçük yaşta İran sınırında esir edilerek Tekirdağlı bir tüccar tarafından satın alınıp, kendi çocukları ile birlikte Tekirdağ'da büyütülmüştür.
➡Başarılarından dolayı kendisine, Sultan III. Mustafa tarafından 28 Ekim 1770 tarihinde Kaptan Paşalık ve Gazilik unvanları verilmiştir.
➡Cezayirli Gazi Hasan Paşa, yalnız deniz ve kara harplerinde yararlılık ve kahramanlık göstermekle kalmamış, idare ve teşkilat içinde büyük bir kudret sahibi olduğunu göstermiştir.

📌Bahriyeye fen devrini açmak üzere Cezayirli Gazi Hasan Paşanın Kasım 1773'de Kasımpaşa'da açmış olduğu, bugünkü Deniz Harp Okulu'nun çekirdeğini teşkil eden "Mühendishane-i Bahri-i Hümayun", onun yaptığı büyük hizmetler arasındadır.

📌Cezayirli Gazi Hasan Paşa, 1783 yılında kendi imkanları ile Kasımpaşa'da Kalyoncu Kışlası'nı inşa ettirerek, bu mürettebatın inzibat ve düzen içinde yaşamasını sağlamıştır ki bu bina halen Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Karargah binası olarak hizmet vermektedir.

📌Cezayirli Gazi Hasan Paşa, Sultan III. Selim tarafından Sadrazamlığa atandığı tarihten kısa bir sonra 1790 yılında vefat etmiştir.

  • 12
  • 17
PİYALE PAŞA (...-1578)
PİYALE PAŞA ...-1578

➡Piyale Paşa, 14 yıl Kanuni Sultan Süleyman döneminde Kaptan-ı Deryalık yapmış ve önemli zaferler kazanmış bir denizcimizdir.
➡Piyale Paşa, 14 Mayıs 1560 tarihinde Haçlı Donanmasına karşı Cerbe Deniz Zaferini kazanarak, Akdeniz'de Türk hakimiyetini sağlamlaştırmıştır. Piyale Paşa, bu başarısından dolayı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Cezayir Beylerbeyliğine yükseltilmiştir.

📌Piyale Paşa, Cerbe Deniz Zaferinden sonra 1565 Malta kuşatmasında Turgut Reis ile beraber bulunmuş ve bu seferin ertesi yılında, Sakız Adasını ele geçirmiştir. Bu dönemde Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatı yerine yerine geçen II. Selim, Piyale Paşaya Kubbe Vezirliğini vermiş, Yeniçeri ağası Müezzinzade Ali Paşayı Kaptan Paşalığa getirmiştir.

📌Müezzinzade Ali Paşa, 1571'de İnebahtı'da yenilgiye uğramış, ve 14 yılık Kaptan Paşalığı esnasında daima zaferler kazanmış olan Piyale Paşa, hayatında böyle acı bir mağlubiyetin şahidi olmuştur.

📌Piyale Paşanın Kasımpaşa'da Büyük Piyale Paşa Camisi, mescidi, medrese ve tekkesi bulunmaktadır. Piyale Paşa, bu caminin yanındaki türbede; oğulları ve kızları ile beraber yatmaktadır.

  • 13
  • 17
ORUÇ REİS (1474 - 1518)
ORUÇ REİS 1474 - 1518

➡Genç yaşta reisliğe özenerek bir tekne ile deniz ticaretine başlayan Oruç Reis, abisi Barbaros Hayreddin ile Cezayir'i Osmanlı topraklarına kattı.
➡Tunus'u da fethederek Osmanlı Devleti'ne Kuzey Afrika eyaletlerini kazandıran Oruç ve Barbaros Hayreddin kardeşler Cezayir'de çeşitli hayır eserleri de yaptırdılar.

📌1515 yılında Cezayir şehri halkı kendilerini İspanyollardan kurtarması için Oruç Reise başvurmuş, Oruç Reis de Cezayirlilerin bu çağrısını kabul etmiştir. Kısa zamanda şehre hakim olmuş, Cezayir'de yönetimi düzenlemek için kardeşiyle iş bölümü yapmıştır.

📌Cezayir'in Doğu kısmının yönetimini Hızır Reis, batı kısmındakini de Oruç Reis üstüne almıştır. 1518 yılı Barbaros kardeşler için felaket yılı olmuştur. İspanyol gemilerinin Cezayir'i Oruç Reisten geri almak üzere yapılan savaşta önce kardeşi İshak İspanyollar tarafından öldürülmüş, daha sonra ise Oruç Reis yine İspanyollar ile yapılan bir savaşta hayatını kaybetmiştir.

Oruç Reis kimdir, neler yapmıştır?

  • 14
  • 17
MURAT REİS (16.Yüzyıl)
MURAT REİS 16.Yüzyıl

➡Murat Reis Preveze Deniz Savaşı'na, Turgut Reis komutasındaki filoda Reis olarak katılmıştır.
➡Savaşta gösterdiği başarı ününü arttırmıştır. Bu tarihten sonra Turgut Reisin yanından ayrılmamıştır.
➡Onunla deniz savaşlarına katılmaya devam etmiştir.

📌Basra Körfezini geçerek Hürmüz Boğazından Aden Körfezine çıkmış, Umman Kıyısında seyretmeye başlamıştır. Burada 25 gemiden oluşan Portekiz Donanmasıyla karşılaşmıştır. Yapılan savaşta her iki taraf da kesin bir sonuç alamamıştır. Birkaç Portekiz gemisi batırılırken, Murat Reis iki gemisini kaybetmiştir. Savaştan ümidini kesen Portekizliler Hindistan'a doğru çekilmişlerdir.

📌Savaş gücü kırılan Murat Reis bunları takip edemediğinden hasara uğrayan gemilerle Kızıldeniz'i geçmenin güçlüğünü anlayarak Basra'ya geri dönmüştür. Osmanlı Hükümetince başarısızlık olarak değerlendirdiği bu olaydan sonra, Süveyş Kaptanlığı Murat Reisten alınarak Seydi Ali Reis'e verilmiştir.

📌Son olarak Kıbrıs'ın Baf Limanı önünde Maltalılarla savaşmıştır. "Kara Cehennem Cengi" adı verilen bu savaşta Murat Reis şehit düşmüş ve Rodos'a gömülmüştür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN