Osmanlı'nın varoluş savaşı: Çanakkale Zaferi
Tarihteki en büyük savunma savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı'nda Osmanlılar, kendilerinden kat kat fazla olan düşman ve üstün ateş gücü karşısında gösterdikleri metanetli tavır ve cansiparane gayret ile zafere ulaştılar. İngilizlerin planını boşa çıkaran Osmanlılar bu sayede Rusya'da Çarlık rejiminin düşmesine yol açtığı gibi I. Dünya Savaşı'nı uzatmış oldu. Osmanlı'nın son büyük zaferlerinden olan Çanakkale Zaferi'nden öne çıkan noktaları araştırdık.
Giriş Tarihi: 18.03.2024
16:32
Güncelleme Tarihi: 18.03.2024
16:58
◾ Çanakkale Savaşları'ndaki en bilinen askeri birlik ise şüphesiz 57. Alay. Öyle ki diğer destek birliklerle beraber düşmanın tam teşekküllü, üstün ateş gücüne sahip 8 taburuna karşı koyan ve önemli oranda şehit veren 57. Alay, kahramanlıklarıyla ve vatanı için bile bile ölüme gitmeleriyle adını altın harflerle cephe tarihine yazdırmıştı.
◾ Düşman Çanakkale'yi Osmanlı askerlerinin gösterdiği eşsiz kahramanlıklar ve direnç sayesinde geçememişti. Özellikle Seyit Onbaşı bu alanda akla gelen ilk isimdi.
◾ Sistem hasar aldığı için 276 kilogramlık top mermisini sırtında taşıyan ve bununla İngiliz zırhlısına büyük bir hasar vererek batmasını sağlayan Seyit Onbaşı, Çanakkale denince akla ilk gelen isimlerden biri.
◾ Çanakkale Cephesi'nde alınan galibiyetler elçilikler eliyle dünyadaki diğer Müslümanlara ulaştırılıyordu. Bu müjdeli haberler özellikle Asya'daki Müslümanlar üzerinde ciddi bir mutluluk oluşturuyordu.
◾ Çanakkale'de alınan olumsuz sonuçlar İngilizlerin sömürgeleri üzerindeki hakimiyetlerini ciddi manada tehdit etti. Bunun üzerine İngiltere, Şerif Hüseyin isyanı nı tetikleyerek Osmanlı Sultanı'nın hilafet yetkilerinin gücünü azaltma yoluna gitti.
Çanakkale'de Ulu Hakan'ın izleri
◾ Çanakkale'yi müttefikler için geçilmez kılan hamlelerden birisi de Sultan II. Abdülhamid Han 'ın aldığı tedbirlerdi. Sultan, seneler öncesinden dünyanın ne denli büyük bir savaşa sürüklendiğinin farkındaydı. Bunun için de bazı tedbirler almıştı. Bu öngörüler kısa bir süre sonra Çanakkale'yi geçilmez yapacaktı.
◾ Devlet-i Aliyye' nin geleceği ve olası bir savaş hali durumunda İstanbul'u korunması II. Abdülhamid Han' a göre öncelikti. Bundan dolayı Çanakkale Boğazı'nda toplar ve bataryalar yenilendi ve yeni tabyalar yapıldı. Zira savaşta Hamidiye Tabyası çok ciddi bir katkı sağlamıştı.
Çanakkale Zaferi ile ilgili yazılmış 10 şiir
Çanakkale Savaşı edebiyatı da etkilemişti
◾ Çanakkale'de gerçekleşen vatan savunması milletimizi çok ciddi şekilde etkilemişti. Öyle ki Sultan VI. Mehmed Reşad ve Milli şairimiz Mehmet Akif Çanakkale için şiir yazmışlardı.
◾ Akif'in, "Sen ki, a'sâra gömülsen taşacaksın... / Heyhât, Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihât... / Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber, / Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber" mısralarıyla biten meşhur şiiri Çanakkale şehitler i için yazılmıştı.