Osmanlı'nın yok olan sarayı
Osmanlı Devleti'nin Topkapı Sarayı'ndan önceki yönetim merkezi olan Edirne Sarayı, tarihimizin yok olan büyük parçalarından biridir. Pek çok padişahın tahta çıkışına şahitlik eden saray, Osmanlı'nın en geniş sarayı olarak dikkat çekse de devletin kendi içinde yaşadığı anlaşmazlık sonucu yok olur.
Giriş Tarihi: 16.01.2023
13:56
Güncelleme Tarihi: 16.01.2024
09:00
🔷 Sarayda bulunan meydanlar ve işlevleri:
↪ Alay (Kese) Meydanı: Resmi törenler burada yapılırdı.
↪ Kum (Kumlu, Cihannümâ) Meydanı: Çeşitli spor etkinliklerinin yapıldığı alan. Ayrıca kılıç alayı gibi törenlerin yapıldığı meydandır.
↪ Divan Meydanı: Devlet işlerinin görüşüldüğü divan odasının önündeki alandır.
↪ Çeşme (Enderun) Meydanı: P adişah ve hizmetindekilerin yaşadığı, saray eğitimlerinin yapıldığı dersliklerin olduğu bölümdür.
↪ Vâlide Sultan Taşlığı: Padişahların saraydaki özel yaşamları geçirdiği, aileleriyle birlikte yaşadığı kimsenin giremediği alandır.
Sarayın en parlak devri
🔷 Edirne Sarayı'nın en parlak devri Avcı Mehmed olarak anılan IV. Mehmed dönemidir . Saltanatının büyük kısmını avcılığı sevdiği için avlaklarla dolu olan Edirne'de geçiren padişah vesilesiyle şehir, tarihinin en parlak dönemini yaşar.
🔷 Saraya birçok ilave yaptıran padişah, bahçesine de pek çok havuz ekler. Sultan IV. Mehmed, Fatih'ten yaklaşık iki yüz yıl sonra devletin yönetim merkezini İstanbul'dan Edirne'ye taşısa da yapsa da avcılığa olan düşkünlüğü sebebiyle aldığı tepkiler nedeniyle uzun taht hayatı çalkantılı geçer.
Tahtta en uzun kalan ikinci padişah: Sultan IV. Mehmed
🔷 Yapıldığı 1450 yılından sonra birçok ilaveyle büyüyen yapı, pek çok kez de tamir görür. Son olarak Sultan Abdülaziz zamanında padişahın Avrupa'ya seyahati sebebiyle Edirne'deki sarayda kalma ihtimali üzerine 1867 yılında başlanan tamir 1873'e kadar devam eder.
🔷 Osmanlı saraylarının en genişi olan bu ihtişamlı yapının günümüzde Cihannümâ Kasrı duvar kalıntıları, Kum Kasrı ile tek kubbeli Kum Kasrı Hamamı, Bâbüssaâde ile dokuz kubbeli saray mutfaklarının bir kısmı ayaktadır.
Osmanlı padişahlarının Resulullah (SAV) sevgisi
Sultan Süleyman'ın saraya dokunuşu
🔷 Osmanlı saraylarının vazgeçilmez yapılarından biri de adalet kasrıdır. Burası halkın şikayetlerinin dinlendiği, yönetim kararlarının alındığı Divan-ı Hümayun toplantılarının yapıldığı yerdir.
🔷 Edirne Sarayı'nda yer alan Adalet Kasrı 1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Osmanlı tarihinin en büyük mimarı Koca Sinan tarafından inşa edilir. Üç katlı yapının ilk katında şerbethane, ikinci katında divanhane, en üst katında ise padişaha ait havuzlu bir kasır odası bulunur.
🔎 Bir Bilgi:
Kanuni olarak anılan Sultan Süleyman'ın kanunlarını burada yazdırdığı söylenir.
Osmanlı'da sistemin temeli: Adalet
Saraya ait çiniler İngiltere'de
🔷 Saray binalarının muhtelif sebeplerle yok olmasından iki yıl sonra dönemin Edirne Valisi Rauf Paşa'nın izniyle İngiliz konsolosu tarafından saraya ait on yedi sandık çini İngiltere Kraliçesi Victoria'ya hediye edilmek üzere İngiltere'ye gönderilir.
🔺 Hediye olarak gönderilen bu çiniler günümüzde Victoria-Albert Müzesi'nde sergilenir.