Arama

Osmanlı'nın zarafetini gösteren gizli taşlar

Bir şefkat medeniyeti olan Osmanlı, hayatın her anında, canlıya verilen değeri gözler önüne seren geleneklere sahipti. Cami duvarlarına oyularak yapılan; yardımlaşmanın gizliliğini esas alan "sadaka taşları", güven duygusunun pekiştiği "yitik taşları", atlı araçlara binmeye kolaylaştıran "binek taşları" ve hamalların yol boyunca dinlenmesini sağlayan "mola taşları" ile zarafetini yansıtır. Gelin, Osmanlı'nın unutulan bu taşlarına daha yakından bakalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

📌 Eyüp Sultan'daki Cülus Yolu üzerinde bulunan binek taşı, bu türün en güzel örneğini oluşturur. Bu taş, padişah tahta çıktıktan sonra kılıç kuşanma töreni için geldiği Eyüpsultan'da atına kolayca binmesi ve inmesi için kullanılırdı. Mermerden ince işçilikle özenle yapılan bu taş, 62 cm yükseklikte ve üç basamaklıdır. Yola bakan tarafı, atın kolayca yanaşabilmesi için yuvarlatılmıştır.

📌 Eyüp Sultan Camisi'nin dış avlusunda Kadınlar Mahfili'nin önündeki binek taşı yerden yüksekliği 61 cm'dir. İhtiyaç azaldığı için zamanda unutulan binek taşlarının pek çoğu yok oldu. Fakat Eyüp'teki bu iki taş koruma altına aldı. Ayrıca Şehzade Cami, Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde de binek taşları bulunur.

  • 5
  • 13
MOLA TAŞLARI
MOLA TAŞLARI

📌Yakın tarihe kadar ağır yükleri taşımaya hamallar yardımcı olurdu. Oldukça güçlü olan bu kişiler, sırtlarında semer denilen ve içi samanla doldurulmuş arkalık ile yüklerini taşırdı.

📌Ağırlığından dolayı tek başına kaldırılması mümkün olmadığından iki kişinin yardımı ile yükleri sırtına alırdı. Yol boyunca durup sırtındaki eşyaları indirerek dinlenme olanağı yoktu. Çünkü yükü tekrar yükleyecek iki kişi bulmak çok zordu. Tam da bundan dolayı, hamalların yol üzerinde bir süre oturarak nefes alabileceği taşlar inşa edildi. Bu, tüm halkını düşünen Osmanlı'nın inceliğini ve zarafetini gösterir. Yerden yüksekliği yaklaşık 70 cm olan bu taşlar silindirik sütun parçalarından oluşurdu.

İstanbul'daki camilerin ilginç hikayeleri

  • 6
  • 13
MOLA TAŞLARININ BULUNDUĞU TARİHİ YAPILAR
MOLA TAŞLARININ BULUNDUĞU TARİHİ YAPILAR

📌 Selimiye Camisi'nin dış avlusunda üçgen biçimde mola taşları bulunurdu. İstanbul'un en eski semtlerinden olan Unkapanı'nda bulunan mola taşı, uzun ve yorucu Zeyrek Yokuşu hattında hamalların faydalanması için konuldu.

Laleli Camisi'nde, Bursa'da Koza Han'ın giriş kapısının yanlarında da bulunur.

  • 7
  • 13
KÖŞE TAŞLARI
KÖŞE TAŞLARI

📌 İki yolun köşelerine yerleştirilen taşlara bu isim verildi. Bunlar, dar sokaklarda dönüş yapan at arabalarındaki tekerlek millerinin bina köşelerine çarparak zarar vermesini önlerdi.

📌 Şehzadebaşı Camisi'nin avlu duvarındaki yeşil sütun, Osmanlı dönemi İstanbul'unun ortasını gösteriyordu. Bu sütun aynı zamanda köşe taşı olarak kullanıldı.

📌 Eskişehir Odunpazarı'nda Malhatun Sokağı üzerindeki Orta Cami'nin yanında köşe taşı bulunurdu. Yerden yüksekliği 96 cm'dir.

  • 8
  • 13
YİTİK TAŞI
YİTİK TAŞI

📌 Yitik taşları, kaybolan eşyaların sahibine ulaştırılmasını kolaylaştırmak için yapıldı. Cami veya medreselerin duvarlarına yerden 1-1,25 m yükseklikte kemerli niş şeklinde oyuk açılırdı. Eşyası kaybolan kişi ilk önce yitik taşına bakar, kendine aitse alır, değilse kesinlikle dokunmazdı.

📌 Taş duvarın içinde bir oyuk görünümde olan yitik taşları, 15. yüzyıl başlarında İstanbul'da ortaya çıkıp tüm Osmanlı coğrafyasına yayıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN