Arama

Osmanlı'ya miras kalan 7 Bizans Sarayı

Günümüzde Topkapı Sarayı'nda sergilenen 'Kaşıkçı Elması'nın Tekfur Sarayı'nda bulunduğunu biliyor muydunuz? Ya da bu yapının Bizans'tan günümüze ulaşan tek saray olduğunu? Sizler için, Osmanlı'ya miras kalan 7 Bizans Sarayı'nı derledik.

  • 12
  • 20
BLAKHERNAİ SARAYI
BLAKHERNAİ SARAYI

Blakhernai Sarayı'nı oluşturan yapılar topluluğu Haliç'e doğru inen dik yamaç üzerindeki teraslar zerine kurulmuş olup, batısındaki surlarla bitişiktir.

Tekfur Sarayı ve Anemas Zindanı, Blakhernai Sarayı'nın bölümleri idi. Anastasios Haliç'te kara surlarının içinde bu sarayı yaptırmıştır. Bu sarayın yapılma gerekçesi Blakhernai Meryem Kilisesi ve Ayazması'nı ziyarete gelen imparatorun burada dinlenmesi idi.

  • 13
  • 20

Komnenos döneminde saray, imparatorluk sarayı haline getirildi. Burası sayfiye sarayı olarak yapılmıştı. Bu olasılıkla Meryem Kilisesi'ne merdiven ile bağlıydı.

Sarayın çeşitli bölümleri bulunuyordu: Kabul salonu, ibadet mekânı ve yatak odası gibi İmparator ve mahiyetindekiler Blakhernai Sarayı'na deniz yolu ile gelmekteydiler. Bunun için ''Ksilo Porta'' önündeki rıhtımı kullanmış olmalıdırlar.

Bugün saraydan, onun bir bağlanışı olan Tekfur Sarayı ve korunmasını sağlayan sur duvarları (Anemas Zindanı'nın olduğu duvar) ulaşmıştır.

  • 14
  • 20
TEKFUR SARAYI
TEKFUR SARAYI

Adından mıdır bilnmez ama insan bu yapının yanına gelince eski Türk filmlerini hatırlıyor ve "Kara Murat, Battal Gazi" gibi figürleri hatırlatıyor.

Birçok filmde sahne dekoru olarak kullanılan bu sarayın dıştan görünüşü bile çok etkileyici. O kadar ki Palaiologos Rönesansı'nın tüm ışıltısını yansıttığını söyleyebiliriz.

Doğu cephesindeki yoğun süsleme öğeleri de ilgi çekicidir. Tekfur Sarayı Fatih'te Edirnekapı Semti'nde, Şişhane Caddesi üzerindedir. Theodosios Surlarının en kuzey uzantısıdır. Palaiologos döneminde 13.-14. yüzyılda, Blakhernai Sarayı'nın bir uzantısı olarak inşa edilmiştir.

  • 15
  • 20

Bizans konut mimarisi açısından yapının başka bir önemi vardır. Çünkü Bizans'tan günümüze ulaşan tek saraydır. Bu yapı Bizans konut mimarisini anlamamıza yardımcı olur.

Tekfur Sarayı üç katlı olup katı bodrumdan oluşan bir yapıdır. Ara katlar birbirlerinden ahşap ile ayrılmış olmalıdır. Zemin katı avluya açılmaktadır. Sarayın üçüncü katı surların üzerindedir. Güney duvarında küçük bir şapelin duvar kalıntıları, doğu cephesinde de balkon çıkıntısı görülür.

  • 16
  • 20

Bir rivayete göre, bugün Topkapı Sarayı'nda sergilenen "Kaşıkçı Elması''da burada bulunmuştur. Yapı Osmanlı döneminde çeşitli işlevlerde kullanılmış ancak "Tekfur Sarayı" olarak faaliyet görmüştür.

Burada üretilen çiniler III. Ahmet Çeşmesi'nde, Kasım Paşa Camii'nde ve Hekimoğlu Camii'nde kullanılmıştır. 1864'teki yangına kadar Yahudihane olarak işlev görmüştür. Tekfur Sarayı çeşitli restorasyonlar görmüştür. Bu restorasyon çalışmalarının sonuncusu halen devam etmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN