Osmanlı'ya miras kalan 7 Bizans Sarayı
Günümüzde Topkapı Sarayı'nda sergilenen 'Kaşıkçı Elması'nın Tekfur Sarayı'nda bulunduğunu biliyor muydunuz? Ya da bu yapının Bizans'tan günümüze ulaşan tek saray olduğunu? Sizler için, Osmanlı'ya miras kalan 7 Bizans Sarayı'nı derledik.
Giriş Tarihi: 24.04.2019
14:27
Güncelleme Tarihi: 24.04.2019
16:54
Bir rivayete göre, bugün Topkapı Sarayı'nda sergilenen "Kaşıkçı Elması''da burada bulunmuştur. Yapı Osmanlı döneminde çeşitli işlevlerde kullanılmış ancak "Tekfur Sarayı" olarak faaliyet görmüştür.
Burada üretilen çiniler III. Ahmet Çeşmesi'nde, Kasım Paşa Camii'nde ve Hekimoğlu Camii'nde kullanılmıştır. 1864'teki yangına kadar Yahudihane olarak işlev görmüştür. Tekfur Sarayı çeşitli restorasyonlar görmüştür. Bu restorasyon çalışmalarının sonuncusu halen devam etmektedir.
Antiokhos Sarayı, Hipodrom'un kuzeybatısında ve Divanyolu'nun güney tarafındaki Mehmet Akif Ersoy Parkı'nın içinde yer alır.
Söz konusu saray çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Bu yapılar topluluğu, İmparator II. Theodosios'un başmabeyincisi Pers asıllı Propasitius Antiokhos tarafından yaptırılmıştır.
Bu bölgede 1951-1952 yıllarında yapılan kazılarda 416-418 yıllarına tarihlenen tuğlalar bulunmuş ve bu tuğlalardan dolayı da saray 5. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenmiştir.
Sarayın sigma denilen yarım daire biçimdeki avlusundan sarayın diğer yapılarına geçiş sağlanıyordu. Üzerleri kubbe ile örtülü beş oda vardı.
Bir müddet sonra Antiokhos'un mallarına el konulmuş ve yaptırdığı sarayın kabul salonu İmparator II. Theodosios'un kız kardeşi Pulkheria tarafından kiliseye çevrilmiştir. Daha sonra İmparator Herakleios zamanında Azize Euphemia'nın kemikleri getirilerek Azize ile aynı adı olan bir kiliseye dönmüştür. Bugün sarayın temel kalıntıları görülebilmektedir.
Lausos Sarayı Mese Yolu'nun güneyinde, Antiokhos Sarayı'nın kuzeyinde yer alır. Sarayı II. Theodosios'un başmabeyincisi Lausos yaptırmıştır. Saray birçok odadan oluşmaktadır. Sarayın sütunlu yarım daire biçimindeki girişi, kubbeli ve nişli bir odası ve kabul salonu bu odalardan bazılarıdır.
Bir sanat seven olan Lausos Sarayı'nın bahçesinde antik dönemin önemli heykeltıraşlarının özel parçalarının koleksiyonu duruyordur. Bugün sarayın temel kalıntıları görülebilmektedir.
Cankurtaran Tren İstasyonu'nda inip, sahilinden Sirkeci Garı'na doğru yürüdüğünüzde birçok tarihi yapılarla yüz yüze gelirsiniz. Bu sarayı I. Basileios yaptırmıştır. Sarayın oturmaya ayrılmış bölümü beş kattan oluşan bir yapıydı. Saray, Konstantinos IX. Monomakhos'un imparatorluğu sırasında tekrar bakımdan geçmiştir. Bunun başlıca nedeni imparatorun sevgilisi Maria Sklerina'nın oturduğu konağın bu sarayı çok yakın olmalıdır.
Mangana Sarayı, Bizans imparatorluk ailesi için kimi zaman hapishane, kimi zaman da son nefeslerini verdikleri yer olmuştur. Mangana Sarayı Blakhernai Sarayı'nın yapımından sonra zamanla terk edilmiştir. Burası daha çok idari işler için kullanılmıştır. Tamamen harap olan saray II. İsaakios Angelos tarafından 12. yüzyılın sonlarında yıktırılmıştır.
Günümüze Mangana Sarayı'nda geriye pek bir şey kalmamıştır. Sadece Soteros Philantropos Ayazması'nın arkasındaki dikdörtgen mekân ulaşmıştır.