Osmanlı’yı zinde tutan sır: Spor
Osmanlı Devleti'nin zinde ve hareketli toplumsal yapısı, sporu ve spor dallarının gelişimini büyük ölçüde etkiledi. Bugün varlığını devam ettiren pek çok spor dalı ve spor kulübü o dönemde kuruldu. Sadece toplum değil, padişahlar da sporla ilgilenirdi. Peki, Osmanlı Devleti'nde spor nasıl gelişti, hangi spor dallarında faaliyetler gösterildi?
Giriş Tarihi: 28.03.2022
17:19
Güncelleme Tarihi: 23.06.2022
16:25
Padişahların gözdesi: Avcılık
📌 Günümüzde bir spor olarak sayılmayan avcılık , Osmanlı Devleti'nde padişahların boş vakitlerinde yaptıkları vazgeçilmez bir faaliyetti. Osmanlı'nın en parlak zamanının yaşandığı Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sultan seferlerde at üstünde geçirdiği vakitlerinden arta kalan zamanlarının çoğunu av partilerinde geçirirdi.
📌 Avcılık sporuna gösterilen yoğun ilgi Oğuzların Kayı boyuna uzanan bir töre olmasının yanı sıra, padişahların ava gittiğinde halkla sohbet edebilme imkânına sahip olmasından da kaynaklıydı.
IV. Mehmed'in av seferi tabloları Avrupa'da!
📌 Bugünkü binicilik sporuna çok benzeyen cündicilik , at üstünde bayrak taşıma şeklinde idi.
📌 Şehzadelik döneminde kendisine, kardeşlerine karşı savaşabilmek için çevik kuvvet kuran Yıldırım Bayezid ile padişahları koruyan bir birliğe verilen bir isim haline geldi.
📌 Bayezid'in birlik kurması, cündiliği çok ciddi bir spor haline getirdi. O dönemde cündicilik üzerine pek çok yarışma düzenlendi ve cündicilik Osmanlı sporları arasında yerini aldı.
Osmanlı'da kurulan spor kulüpleri
📌 Güreş kadar yaygın ve bilinir olmayan fakat Sultan Abdülaziz ile gün yüzüne çıkan bilek güreşi , padişahlar için kuvvet ve ihtişam göstermede bir aracı oldu.
📌 Abdülaziz döneminde bu spor öyle yaygınlaştı ki ceylan derisinden kaplanmış mermer masalarda müsabakalar düzenlendi.
📌 Bilek güreşi sporu , başta Abdülaziz olmak üzere padişahların güç ve kuvvetlerini sergilemelerini sağladı.
Avrupa'yı ziyaret eden ilk padişah: Sultan Abdülaziz
📌Özellikle kılıç kalkan talimin i iyi bilen tecrübeli insanların oynadığı matrak oyunu, Osmanlı'daki en çok terleten ve en çok yoran sporlardan biriydi.
📌Özellikle kılıç tutan erkeklere, şehzadelere ve padişahlara hitap eden bu oyun, süngerden kaplı bir sopa ve yastığa geçirilmiş bir kalkanla oynanırdı.
📌Bakıldığında kısmen bugünkü eskrim sporunu anımsatan bu oyunda, rakibin vücuduna üç kere elindeki sopa ile vuran kazanıyordu.
📌Bu spor savaştan önce çok iyi bir hazırlık süreci oluşturuyordu.
Osmanlı'nın en önemli silahşoru; Matrakçı Nasuh