Padişah gömleklerinin bilinmeyen sırrı
Yaklaşık 600 yıl boyunca üç kıtada hüküm süren olan Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihi birçok gizemle dolu. O gizemlerden biri de Tılsımlı Gömlekler. Bu gömlekler, üzerlerindeki yazı ve süslemelerle hat ve tezhip sanatında ulaşılan mertebeyi gösteren, dönemin sosyal yaşamını ortaya koyan adeta konuşan tarih niteliğinde...
Giriş Tarihi: 19.09.2018
10:25
Güncelleme Tarihi: 05.02.2019
11:36
Eşref saatinde dikimi başlıyor
Topkapı Sarayı'nda tılsımlı 90 civarında padişah kıyafeti bulunuyor. Bu kıyafetler Müneccim başı nın yıldızlara bakarak belirlediği günde dikilmeye başlanıyor. Müneccim başı halk arasında "Eşref Saati" olarak bilinen bu özel anı belirledikten sonra sarayın derin hocaları kıyafete yazılacak tılsımları belirliyor. Bunlar daha çok dua ve hala anlamı çözülemeyen rakam ve şekillerden oluşuyor. Hocaların belirlediği bu şekil ve dualar padişah kıyafetine dönemin en kıymetli hattatları tarafından işleniyor.
Hastalıkları iyileştirecek özel dualar
Topkapı'daki tılsımlı kıyafetler genellikle 3 önemli sebep için hazırlanmış. Bunlardan ilki savaş tılsımı dır. Padişaha savaşa giderken giymesi ve kazadan korunması için dikilen bu kıyafetler özel dualarla işlenmiştir.
Terziler hastalıklara ve nazara karşı farklı dua ve şekillerle bezenmiş kıyafetler tasarlamışlardı. Bu kıyafetler üzerindeki bir çok şekilin sırrı ve yer alan rakamlar henüz tam aydınlatılabilmiş değildir.
Tılsımlı kıyafetler üzerinde şu ana kadar 55 sure t espit edildi. Bu kıyafetlere en çok yazılan ise Fatiha suresidir . Yasin suresi hastalıklara karşı yapılıyor ve genellikle de ölüm döşeğindeki padişahların kıyafetlerine işlenmiştir. Fetih suresi savaşa çıkacak olan padişahların kıyafetlerinde mutlaka yer alıyor.
Ayet-el Kürsi 'de belalardan koruduğu için yine savaş kıyafetlerinde sıkça kullanıldı. Felak ve Nas sureleri ise daha çok ruhsal hastalıklarda gömleklere işlenmiştir.
Gömleklerde yazı olarak 4 meleğin ismi bulunuyor. Mikâil,Azrâil ,Cebrail,İsrafil meleklerin isimleri var. Kıyafetlerde dikkat çeken Besmele'nin ayetlerin dışında özel olarak kullanılması ve yazım şekli ile bir kare oluşturmasıdır. Esma-ül Hüsna 'da aynı şekilde tılsımlı kıyafetlerin vazgeçilmesidir.