Arama

Padişahların en sevdikleri kokular

Güzel kokunun sanat haline geldiği Osmanlı asırlarında koku kullanımının günlük hayattan devlet erkanına kadar sarsılmaz bir hakimiyeti vardı. Tarihe damgasını vuran padişahlar, Efendimizin (SAV) sünnetine uyarak güzel kokular sürünmeyi kendilerine düstur edinmişlerdi. Peki, günümüzdeki gibi parfümlerin olmadığı geçmiş dönemlerde padişahlar hangi kokuları kullanıyordu? Seçtikleri kokular kişiliklerini yansıtıyor muydu? İşte padişahların severek kullandığı kokular…

  • 3
  • 13
KOKULAR DEZENFEKTAN İŞLEVİYLE DE KULLANILDI
KOKULAR DEZENFEKTAN İŞLEVİYLE DE KULLANILDI

🔸Osmanlı döneminde güzel kokulara ayrı bir önem veriliyordu. İslam dininde güzel koku kullanımın sünnet olması ve Peygamber efendimizin ten kokusunun gül kokusu olduğuna inanılması gülün önemini artırmıştı.

🔸Gül suyu, kolonyalar, tütsüler, buhurdanlar Osmanlı'da kendisine yer edinen kokular arasındaydı. Bu kokular, asıl işlevlerinin yanında dezenfektan rolüyle de Osmanlı halkının gündelik hayatının bir parçasıydı.

🔸Osmanlı'da gül suyunun dezenfekte yöntemi olarak kullanımın yanında güzel kokmak ve yiyeceklerdeki kullanımı da mevcuttu.

🔸Bilhassa pandemi sürecinde yanımızdan ayırmadığımız kolonyalar, 2. Abdülhamid Han zamanında Osmanlı kültürüne geçiş yaptı. Gül suyunda olduğu gibi güzel kokmak ve dezenfektan işleviyle kullanıldı. Osmanlı'da da bilhassa salgın hastalık dönemlerinde bazı tütsü, buhur suyu ve kolonyalar kullanılıyordu.

Osmanlı belgeleri ışığında Filistin'e Yahudi göçü

  • 5
  • 13
KIZLARIN ÇEYİZ SANDIKLARINA GİREN ÖZEL KOKULAR
KIZLARIN ÇEYİZ SANDIKLARINA GİREN ÖZEL KOKULAR

🔸Almanya'dan imparatorluk topraklarına giren kolonya, Osmanlı'da kendisine bir kültür dairesi de oluşturdu. Nitekim saray başta olmak üzere halk arasında da yaygınlaşan bu kültür, kızların çeyiz sandıklarına kadar girerek "gelin suyu" ismiyle adlandırılmaya kadar vardı.

Avrupa'yı ziyaret eden ilk padişah: Sultan Abdülaziz

🔸Osmanlı'da evlilik için kız görmeye gittiğinizde yanınızda zambak kokusu götürülürdü. Bu, 'kızınıza talibiz' demekti. Kız tarafı da aynı şekilde kokular üzerinden mesaj verirdi; Eğer şerbetleriniz karanfili gelirse buyurun gelin demekti. Şerbetlerin sade ikram edilmesi ise 'size verilecek kızımız yok' demenin kırıcı olmayan yoluydu. Bunun gibi daha sayısız örnek var. Saltanatta ve haremde de bunun gibi mesaj içeren koku kültürleri mevcut.

Peki, padişahların en sevdikleri ve kullanmaktan hoşlandıkları kokular hangileriydi?

Avrupa yoğurt ile nasıl tanıştı?

  • 7
  • 13
FATİH SULTAN MEHMET'İN SEDİR VE SANDAL AĞACI KOKUSU
FATİH SULTAN MEHMET’İN SEDİR VE SANDAL AĞACI KOKUSU

🔸Fatih Sultan Mehmet'in güçlü otoritesine ve liderlik vasıflarına uygun kokular kullandığı bilinmekteydi. Paçuli, sedir ve sandal ağacı, tarçın, kehribar, gül, menekşe ve frezya Fatih'in kullandığı kokular arasındaydı.

🔸Padişahların kullandığı kokular çoğunlukla kişiliklerini yansıtıyordu. Sedir ve sandal ağacı koku uzmanlarınca otoriter ve liderliği simgeliyordu. Bunların daha tatlı ve baharatlı bir kokusu vardı.

Ünlü ressamların tuvalinden Osmanlı sultanları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN